ZA KOLIKO NJIH STE ČULI?

Ovih 14 milijardera obogatilo se na tehnologiji

23.07.2014 u 08:03

Bionic
Reading

Možda ste dosad mislili kako je zgrtanje para na tehnologijama američka specijalnost, ali nije. Ovaj bi vas popis mogao razuvjeriti

Eduardo Saverin rođen je u Brazilu. Pohađao je školu u SAD-u. Odrekao se američkog državljanstva 2012. godinei preselio u Singapur. Bogatstvo vrijedno 4,3 milijarde dolara (gotovo 24 milijarde kuna) stekao je kao suosnivač Facebooka. Još uvijek posjeduje oko 53 milijuna dionica najveće svjetske društvene mreže. Radi kao anđeo ulagač. Na Forbesovom popisu najbogatijih je 375.

Kanađanin David Cheriton vrijedi 3,1 milijardu dolara (oko 17 milijardi kuna), a Forbes ga je smjestio na 578. mjesto. Rodom je iz Vancouvera. Predaje na odjelu za računalstvo na Stanfordu. Bio je jedan od prvih ulagača u Google, nakon što su mu Larry Page i Sergey Brin predstavili svoj proizvod na njegovom trijemu 1998. godine. Iako se ulaganje isplatilo, ne voli pokazivati bogatstvo. S Andyjem Bechtolsheimom osnovao je Arista Networks.

Ma Huateng je Kinez koji je na 78. poziciji na Forbesovom popisu. Vrijedi 14,4 milijarde dolara (gotovo 80 milijardi kuna). Osnivač je i direktor Tencenta, najveće kineske tvrtke izlistane na burzi, koja stoji iza aplikacije WeChat, koju koristi više od 270 milijuna ljudi. Drugi je najbogatiji čovjek u Kini.

Francuz Xavier Niel jedan je od milijardera bez završenog fakulteta. Bogatstvo je počeo stjecati prodajom pružatelja internetskih usluga kojeg je osnovao za 50 milijuna dolara 1993. godine. Postao je za milijardu dolara (oko 5,5 milijardi kuna) bogatiji lani zahvaljujući rastu cijena dionice Iliada, matične tvrtke u sklopu koje je telekom u koji je uložio. Vrijedi 9,8 milijardi dolara (oko 54 milijarde kuna), Forbes ga je smjestio na 133. poziciju.


Hasso Plattner je Nijemac, predstavnik stare škole. Zajedno sa četvoricom kolega 1972. godine je otišao iz IBM-a kako bi osnovao SAP, danas softverskog diva od kojeg je veći jedino Microsoft. Lani je obećao dati pola svog nemalog bogatstva u dobrotvorne svrhe. Vrijedi 8,8 milijardi dolara (oko 48,5 milijardi kuna), Forbesov ranking je 154.


Azim Premji predsjednik je Wiproa, tvrtke koja se bavi savjetodavnim uslugama vezanim uz IT i softver sa sjedištem u Bangaloreu u Indiji. Najbogatiji je tajkun u toj mnogoljudnoj zemlj, ali i najveći filantrop Azije - podijelio je dionice Wiproa vrijedne 4,4 milijarde dolara (više od 24 milijarde kuna). Vrijedi 15,2 milijarde dolara (oko 84 milijarde kuna), na Forbesovoj ljestvici je 70.

Gil Shwed je Izraelac s, u ovom društvu, skromnim imetkom od 1,8 milijardi dolara (gotovo deset milijardi kuna) i 1032. mjestom na Forbesovoj ljestvici. Na čelu je Check Point Software Technologies, jedne od najvećih izraelskih tehnoloških tvrtki, čija je vrijednost prošle godine porasla za trećinu.

Japanac Hiroshi Mikitani je direktor i predsjednik Rakutena, najvećeg web odredišta za e-trgovinu u Zemlji izlazećeg sunca. Poznat je po smionim potezima - potrošio je dvije milijarde dolara (oko 11 milijardi kuna) na Buy.com, Play.com i sto milijuna dolara (oko 550 milijuna kuna) vrijedan udio u Pinterestu. Vrijedi 8,1 milijardu dolara (oko 45 milijardi kuna), na Forbesovom popisu je 175.


Goh Peng Ooi osnovao je Silverlake Axis, kompaniju koja se bavi softverom za financijske usluge, nakon što je proveo gotovo deset godina u IBM-u u SAD-u. Najveći je dobavljač bankarskog softvera u Maleziji. Zgrnuo je također skromnih 1,5 milijardu dolara, odnosno oko 8,2 milijarde kuna (Forbes: 1213.)

Jason Chang s tri milijarde dolara (oko 16,5 milijardi kuna) i 581. pozicijom stoji puno bolje. Predsjednik je tvrtke Advanced Semiconductor Engineering, najvećom svoje vrste na svijetu. Rođen je u Singapuru, živi na Tajvanu i ozbiljno kupuje nekretnine u Kini.

Kim Jung-Ju također je dosad zgrnuo 1,8 milijardi dolara, kao i plasman na 998. mjestu. Tvorac je jedne od prvih igara online na svijetu, The Kingdom of the Winds, koju je napravio još 1996. Sad je na čelu Nexona, najveće južnokorejske tvrtke za igre online.

Tajvanac Terry Gouteži 7,1 milijardu dolara (oko 39 milijardi kuna), što mu je priskrbilo 199. poziciju. Osnivač je i predsjednik Foxconna, tajvanske tvrtke koja proizvodi elektroniku za divove poput Applea. Najveći je privatni poslodavac u Kini i jedan od najvećih proizvođača u opskrbnim lancima na svijetu.


Michael Lynch može se pohvaliti tek s milijardom dolara (oko 5,5 milijardi kuna), zbog čega je na 1545. mjestu. Milijardicu je stekao prodajom svoje softverske tvrtke Autonomy Hewlett-Packardu 2011. godine. Taj posao je, doduše, pod istragom u Velikoj Britaniji i SAD-u zbog sumnje u prijevaru. Lynch trenutno vodi britansku tvrtku za rizična ulaganja Invoke Capital.

Billa Gatesa, vjerujemo, svi poznajete. S bogatstvom vrijednim 79 milijardi dolara (oko 435 milijardi kuna), suosnivač Microsofta drugi je najbogatiji čovjek svijeta prema procjeni Forbesa. Bio je na čelu te liste 15 od zadnjih 20 godina. Posvetio se dobrotvornom radu kroz fondaciju Bill & Melinda Gates, a uspio je i nagovoriti sto najvećih svjetskih bogataša na to da se odreknu barem pola svog imetka.