BUDUĆNOST JE STIGLA

Ove četiri tehnologije čisti su SF, no koristimo ih već danas

23.09.2016 u 13:18

Bionic
Reading

Autori znanstvene fantastike u svojim su djelima iznijeli smione vizije o tehnologijama koje će čovječanstvo koristiti u budućnosti. WARP i FTL još uvijek nemamo, ali to ne znači da neke od tih ideja već nisu zaživjele i u stvarnome svijetu. Evo nekih od njih

1) Predviđanje zločina

Kratka priča Philipa K. Dicka 'Specijalni izvještaj', pretočena u istoimeni dugometražni film iz 2002. godine s Tomom Cruiseom u glavnoj ulozi, opisala je trio ljudi-mutanta koji imaju sposobnost vidjeti ubojstva i prije no što su se dogodila, a policijski tim mora spriječiti da dođe do njih.

Mutanti s parapsihološkim moćima još uvijek su u domeni znanstvene fantastike, ali ideja predviđanja zločina prije no što budu počinjeni nije tako daleko od stvarnosti.

Policija u Los Angelesu koristi pristup ogromnim količinama podataka kako bi pomoću alata za prediktivnu analitiku pogodila kad i gdje bi mogao biti počinjen zločin.

Softver je nastao temeljem inačica korištenih za predviđanje jačih podrhtavanja nakon zemljotresa, koji vuče podatke iz baze s 13 milijuna zločina počinjenih u zadnjih 80 godina. Analizom dobivene informacije korištene su pri planiranju rada patrola i slanja policijskih službenika na mjesto događanja.


Eksperiment je imao učinka. U područjima za koja je bio korišten zabilježeno je 33 posto manje provala, 21 posto manje nasilnih zločina i 12 posto manje krađa, paleži i sličnih zločina.

2) Računala koja govore

Računala s kojima možemo komunicirati kao da su ljudska bića u znanstvenofantastičnim djelima je nemali broj, u rasponu od Date iz 'Zvjezdanih staza' preko HAL-a 9000 iz'Odiseje 2001 u svemiru' do računala iz filma 'Ona'.

Iako smo još daleko od ideala opipljivo ljudske interakcije, grabimo velikim koracima u tom smjeru. Pogledajte što je napravio tim tvrtke CommBadge Technologies

Za dosadašnji napredak možemo zahvaliti dvjema tehnologijama: prepoznavanju glasa i obradi prirodnog jezika. Prva pretvara analogne zvučne valove koje stvarate dok govorite u tekst. Postoji već dulje vrijeme, ali sve donedavno nije bila dovoljno precizna i učinkovita.

Druga preuzima tako stvoren tekst i tumači njegovo značenje. Moderni algoritmi koji to rade temelje se na strojnom učenju, a nemali broj njih koristi prednosti umjetnih neuralnih mreža kako bi odredio što želite i uči pri svakoj interakciji.

Tako programi poput Appleove Siri i Microsoftove Cortane mogu ponuditi smislen odgovor na naša pitanja, bilo da smo ih izgovorili, bilo unijeli tipkovnicom.

3) Osobni komunikatori

Osoblje svemirskih brodova u 'Zvjezdanim stazama' komuniciralo je na velikim udaljenostima putem osobnih komunikatora, s vremenom toliko malih da ih se moglo prikačiti na odoru. Krajem 60-ih godina prošlog stoljeća vjerojatno je bilo nemoguće zamisliti da će to jednom postati stvarnost, ali eto nas.

Moglo bi se čak reći da su pametni telefoni otišli korak dalje od onog što je zamislio Gene Rodenberry, iako zbog veličine još uvijek nisu praktični za nošenje na košulji. No već sad imamo uređaje koji mogu poslužiti u tu svrhu, mada ne na tako velikim udaljenostima.

4) Replikatori hrane

Uz WARP pogon i teleportaciju, replikatori hrane jedan su od najambicioznijih izuma svijeta 'Zvjezdanih staza'. Ovi uređaji mogu praktično ni iz čega stvoriti bilo što: hranu, vodu, odjeću, oružje, pa i šalicu vrućeg čaja Earl Gray za kapetana Picarda.

Kako? Preslagivanjem subatomskih čestica, obilno dostupnih bilo gdje u svemiru, kako bi nastale molekule, a od njih objekt poput primjerice svinjske šnicle.

OK, od toga smo još jako daleko. Ali već imamo 3D printere koji će isprintati posuđe ili hranu po nacrtu. Zahvaljujući razvoju virtualne stvarnosti, na pragu smo holodekova. Zašto se ne bismo nadali i replikatorima?

Više:Make Use Of