NEUROZNANOST

Ovaj implantat ugrađuje se u mozak, a tanji je od dlake kose

  • Autor: Miroslav Wranka
  • Zadnja izmjena 27.01.2023 09:11
  • Objavljeno 27.01.2023 u 08:55
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: - / Wavebreak / Profimedia

Ljudski cerebralni korteks sastoji se od šest slojeva stanica. U tvrtki Precision Neuroscience tim znanstvenika i inženjera radi na razvoju uređaja koji bi mogao poslužiti kao sedmi

Layer 7 Cortical Interface, kako je taj uređaj nazvan, umetak je za mozak koji bi pacijentima s paralizom trebao pomoći u upravljanju digitalnim uređajima korištenjem isključivo neuralnih signala.

To znači kako bi pacijenti s ozbiljnim degenerativnim bolestima mogli ponovno komunicirati s bližnjima tako što će pomicati kursore, tipkati, pa i pristupati društvenim mrežama svojim umovima.

Layer 7 je niz elektroda koji podsjeća na selotejp i tanji je do vlasi ljudske kose, što pomaže u prianjanju na površinu mozga bez oštećivanja tkiva.

Precision Neuroscience, osnovana 2021. godine, jedna je od brojnih tvrtki koje su se pojavile na tržištu sučelja mozak-računalo, sustava koji dešifriraju signale mozga i prevode ih u naredbe za vanjske tehnologije.

Manje invazivan pristup

Pokrenuo ju je Ben Rapoport, koji je također osnovao srodnu tvrtku Neuralink (sad u vlasništvu Elona Muska), skupa s Michaelom Magerom, koji je glavni izvršni direktor Precisiona.

Dok u Neuralinku razvijaju umetak koji treba usaditi izravno u ljudski mozak, u Precisionu se oslanjaju na kiruršku tehniku koja bi trebala biti manje invazivna.

Kako bi ga postavio, kirurg treba napraviti vrlo tanak rez u lubanji i u njega ubaciti uređaj, poput pisma u poštanski sandučić.

Taj je rez tanak manje od milimetra, toliko mali da pacijentima ne treba ni brijati kosu kako bi ih se pripremilo za zahvat. Postupak je također reverzibilan, pa je umetak moguće ukloniti ako ga pacijent više ne želi koristiti ili poželi noviju inačicu u budućnosti.

Priroda postupka Precisionu omogućava lako skaliranje broja elektroda prema gore, što otvara mogućnosti za korištenje Layera 7 i u druge neurološke svrhe.

S druge strane, zbog toga što uređaj nije izravno umetnut u tkivo, rezolucija signala mozga neće biti podjednako jaka kao kod drugih sličnih uređaja.

Layer 7 dosad je korišten za dekodiranje neuralnih signala u životinjama. U Precisionu se nadaju da će američki regulatori odobriti testiranje i na ljudima tijekom nadolazećih mjeseci.

Tijekom ovog tjedna dobili su investiciju vrijednu 41 milijun američkih dolara. Ukupno su u manje od dvije godine prikupili 53 mil. USD. S novom rundom ulaganja će usavršiti proizvod, zaposliti više djelatnika i ubrzati postupak ishođenja potrebnih dozvola, piše CNBC.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!