AUTONOMNA VOZILA

Ova kompanija Gatesu je toliko zanimljiva da je u nju uložio dvaput

23.05.2017 u 12:08

Bionic
Reading

Startup Echodyne objatio je novu investiciju od 29 milijuna dolara koju predvodi NEA, a sufinanciraju je Bill Gates i njegov prijatelj i suosnivač Microsofta Paul Allen sa svojom kompanijom Vulcan Capital

A što oni točno financiraju? Radare i senzore za autonomna vozila. Ova tehnologija postala je toliko popularna da je ovo već drugi put  da je Bill Gates investirao priličnu količinu novca u Echodyne. Najbogatiji čovjek Microsofta već je, podsjetimo, u firmu investirao 15 milijuna dolara uz pomoć moćnog Madrona Venturesa iz Seattlea.

Gates je, čini se, još davne 2014. shvatio da su dronovi i autonomna vozila budućnost, što isto znači da će se na njima moći prilično puno zaraditi. Ovo je također zaključio glavni čovjek Echodynea Even Frankenberg koji je cijelu kompaniju usmijerio ka usavršavanju sustava za usavršavanje bespilotnih vozila i njihovo olakšano kretanje i u najekstremnijim vremenskim uvjetima.

Ovo je, među ostalim, privuklo pažnju i konkurencije poput Amazona koji je počeo raditi na svojim letjelicama, kao i Googleove sestrinske kompanije Waymo koja već dulje vrijeme aktivno ulaže u samovozeće automobile. Echodyne trenutno stvara svoju vlastitu nišu koja, čini se, postaje jedan od najvećih biznisa današnjice.

'Dronovi se razvijaju brzo, kao i tehnologije koje ih podržavaju' izjavio je Frankenberg u nedavnom razgovoru s Business Insiderom.

Echodyneov glavni proizvod je Metamaterial Electronically Scanning Array (MESA) odnosno Elektronički skener za metamaterijale. Riječ je o radaru koji je dovoljno malen da se montira na dronove poput Amazonovih ili Googlevih koji se koriste u sustavima za dostavu. Ono što MESA čini posebnom je čista moć koja uvelike nadmašuje trenutno raspoložive senzore.

Kompanija planira iskoristiti ove financije kako bi napravila još MESA uređaja te povećala broj zaposlenih na više od trenutnih 40. Dio plana, kaže Frankenberg, je da se razvija više od samo senzora. Vrijeme je za poboljšavanje softvera koji raspolaže sakupljenim podacima.

Još u studenom 2016, Echodyne je postigao veliku prednost nad konkurencijom uspješno isprobavši sustav koji dronovima s MESA sustavom omogućuje da automatski prepoznaje i izbjegava nadolazeće letjelice i slične prepreke - čak i na velikoj udaljenosti pri lošem vremenu ili u potpunom mraku. Riječ je o zbilja velikom koraku prema omogućavanju dronovima da funkcioniraju bez ljudskog operatera koji nadgleda njihov rad.

Frankenberg danas tvrdi da kompanija planira izbaciti nabrijanu verziju MESA sustava koju je moguće koristiti na većim dronovima. Nova MESA može prepoznati zrakoplov Cesnu na zračnoj luci udaljenoj oko trideset nogometnih terena, a hobistički dron DJI Phantom s udaljenosti od 750 metara.

Pored sustava za letjelice, Echodyne radi i na manjim verzijama MESA sustava za samovozeće automobile. Frankenberg je uvjeren kako je MESA privlačna proizvođačima automobila zato jer Echodyne nudi naprednu rezoluciju u odnosu na dosadašnje lasere ili kamere koje rade na manjim udaljenostima. Radar također ima prednost ukoliko se koristi u kiši ili pod jakim suncem. Ovo je, Frankenberg tvrdi, najveći zaostatak uobičajenih senzora za autonomna vozila.