NSOFT

Ova IT tvrtka rastura globalno i ne ide nikamo iz Mostara

10.03.2018 u 13:32

Bionic
Reading

Kako u deset godina doći od dva do više od 300 zaposlenih i klijenata u više od 30 država u svijetu? Svoju priču s nama su podijelili NSoftovci, lideri bosanskohercegovačkog IT-ja

Priča NSofta počinje 2008. godine s dva djelatnika, bez konkretnog plana i vizije, ali s dovoljno ambicije i ludosti da postanu jedini zaposlenici u tek osnovanoj tvrtki, s nešto posuđenog novca.

Od tada do danas izrasli su u zasad jedinu tvrtku iz Bosne i Hercegovine koja je došla među 50 najbrže rastućih poduzeća u srednjoj i jugoistočnoj Europi, zauzela sedmo mjesto na Deloitteovoj ljestvici 10 najbrže rastućih tvrtki u 2017. te prema 100 najvećih rangirana je kao lider u IT sektoru u BiH.

  • +5
Upoznajte NSoft i SPARK Izvor: SPARK / Autor: SPARK

Iz NSofta su se stvarale i druge tvrtke. Neke nisu opstale, dok one koje jesu - SPARK, STARK Solutions, SYNC i NiL te ostali startupi koji su nastali u SPARK-u (Sophico, Pimatico, Amplius electronics, Studio BONK) - s NSoftom danas tvore grupaciju SPARK, koja broji oko 300 zaposlenih. U samom NSoftu ima ih 211.

'Napravili smo odmak, postavili nove ciljeve i prioritete. Prerasli smo nekoliko prostora, ne samo što se tiče uredskog prostora, zaposlenih ili dobiti, već i onoga što smo sanjali', rekao je tportalu Sanjin Osmanbašić, direktor poslovnog parka SPARK. Tijekom ovogodišnjeg sajma ICE u Londonu predstavili su nove igre, ali i proizvode kojima izlaze iz okvira industrije igara na sreću te šire paletu na poslovna rješenja za različite poslovne korisnike. Jedan od tih proizvoda je NSoft Vision, sustav videonadzora koji može prepoznavati lica.

Odabrati pravo rješenje je izazov

Sve članice grupacije SPARK bave se informacijskim tehnologijama. Najveći klijenti i dalje su priređivači igara na sreću iz regije i svijeta. Prošlu godinu zaključili su s klijentima iz preko 30 zemalja svijeta. Sjedište i uredi su im u Mostaru, no planiraju se proširiti i na druge zemlje u regiji i izvan nje.

Izradom softvera počeli su se baviti zato što je to iznimno kreativan, pravi inženjerski posao. 'Za svaki problem postoji nekolicina rješenja, ali i više načina na koje realizirati i implementirati softverski sustav. Izazov je odabrati pravo rješenje, ono najbolje za potrebe klijenta u određenoj situaciji, što u biti i stvara najveću vrijednost proizvoda. Dakle kombiniranje mogućnosti i konstantno smišljanje novih rješenja naš posao čini izuzetno zanimljivim. Činjenica da naš proizvod nekom olakšava poslovanje čini tu satisfakciju kompletnom', pojasnio je Osmanbašić.

Krenuli su s izradom računalne opreme, pa se prebacili na softver za kafiće. Na ideju o izradi softvera za igre na sreću došli su spontano. 'Uvidjeli smo potencijal na tržištu, napravili odličan proizvod i klijenti su nam poklonili povjerenje. Osluškujući potrebe našeg tržišta te prateći specifične novitete na međunarodnim tržištima, odlučili smo sve svoje ideje staviti u službu razvoja našeg softvera, platforme i proizvoda koji će biti konkurentni', ustvrdio je Osmanbašić.

Obiteljska atmosfera kao ključ uspjeha

Što je bilo ključno za uspjeh? Osmanbašić izdvaja to što je NSoft bez standardnih korporacijskih pravila i uopće stava da se bilo što mora uvijek njegovao transparentnost, inovativnost, trud i dogovor.

'Naša priča nije toliko vezana za poslovni uspjeh, već su ono čime se istinski ponosimo međuljudski odnosi, obiteljska atmosfera te želja da svaki uspjeh tvrtke podijelimo s djelatnicima. S godinama smo naučili da se promjena ne treba plašiti, nego ih poticati, pa smo uz kontinuirani rast doživjeli evoluciju procesa stvaranja proizvoda, načina poslovanja i kreiranja konkurentne usluge na tržištu.

Poslovni uspjeh je zasigurno rezultat profesionalnog pristupa i rada svih naših djelatnika, a neizmjerno je bogatstvo to što svaki problem ne gledaju kao problem tvrtke, već ga doživljavaju ljudski, kao vlastitu brigu, i stoga daju sve od sebe da što prije bude iza nas', uvjeren je Osmanbašić.

Veliki poticaj rastu dala je i suradnja sa Sportradarom, multinacionalnom korporacijom koja se bavi prikupljanjem, distribucijom i analizom sportskih podataka. Sjedište joj je u St. Gallenu u Švicarskoj, a ima 1900 zaposlenih. Tijekom 2016. godine ostvarila je 203 milijuna eura prihoda. Prisutna je u 24 države diljem svijeta.

'Prepoznali su naš potencijal i ponudili svesrdnu partnersku podršku. Ta podrška nam je donijela prepoznatljivost na svjetskoj razini. Naši proizvodi se nalaze u prodajnoj ponudi Sportradara, a njihovi u našoj', pojasnio je Osmanbašić. Prema dostupnim podacima, Sportradar drži udio od 40 posto u NSoftu.

Ništa bez Mostara

IT industrija u BiH nije na razini na kojoj bi trebala i mogla biti, a pati od sličnih problema kao i one u drugim zemljama u regiji i svijetu, poput nedostatka IT kadra, obrazovnog sustava koji ne prati potrebe tržišta i tome slično. Osmanbašić nam je rekao kako u tom sektoru vide izniman potencijal, osobito kad je riječ o rješavanju nezaposlenosti i iseljavanja mladih.

'Čeka nas puno rada na izgradnji IT ekosustava. IT sektor je porastao zadnjih nekoliko godina na ovim prostorima - istraživanja kažu da je to čak 72 posto od 2010. godine. Možemo reći da je to jedan od najperspektivnijih sektora', optimističan je Osmanbašić.

Stoga ne razmišljaju o preseljenju iz Mostara. 'Mostar je NSoftov dom, nukleus koji je s dva djelatnika dao brojne plodove svim svojim djelatnicima, ali i našim vrijednim vanjskim suradnicima i dobavljačima. Osim administrativnih poteškoća, sporosti i ponekad čudnih i zastarjelih pravnih začkoljica, NSoft je značajan ekonomski pokretač naše županije. Ne usudimo se ni pomisliti koliki bi gubitak za zajednicu predstavljalo naše eventualno preseljenje', pojasnio je Osmanbašić.

Startupi i roboti u školama

Usporedno s poslovanjem, pokrenuli su digitalno-tehnološku akceleratorsku platformu SPARK, posvećenu regionalnim startupima i projektima koje su naručile vodeće europske tvrtke.

Kroz SPARK je dosad prošlo 37 startupa u pet generacija. Glavni cilj te platforme je stvoriti ekosustav poslovnog rasta i razvoja te poduzetnim i ustrajnim ljudima s tehnološki naprednim poslovnim idejama ponuditi punu podršku u svim fazama njihova razvoja. 'Želimo postati prepoznatljivo mjesto koje privlači ljude spremne i sposobne rješavati različite probleme s kojima se svijet suočava stvaranjem novih proizvoda i usluga', rekao je Osmanbašić.

U suradnji s Institutom za razvoj i inovativnost mladih Croatian Makers pokrenuli su projekt SPARKreators, čiji je cilj uvođenje robota u škole u Bosni i Hercegovini.

Dosad je u sklopu projekta donirano više od tisuću edukativnih robota, koji bi trebali pomoći tome da se osnovnoškolce upozna s karijerama budućnosti (robotika, programiranje, znanost, tehnologija, inženjerstvo i matematika). 'Učenjem kroz igru želimo motivirati djecu na usvajanje nužnih znanja koja će imati priliku pokazati na organiziranim natjecanjima u sklopu lige SPARKreators.

Najuspješnije škole u ligi SPARKreators imale su priliku sudjelovati na WER Croatia Openu u Zagrebu, na kojem su osnovnoškolci iz Jablanice i Sarajeva osvojili put na svjetsko robotičko natjecanje u Šangaj. Nisu se vratili praznih ruku - u kategoriji za najbolji timski video nagradu je osvojila OŠ Vrhbosna iz Sarajeva, dok je za najkreativniji video nagrađena OŠ Suljo Čilić iz Jablanice.

'SPARKschool će nastaviti s projektima uvođenja robotike, automatike i programiranja u osnovne, a nadamo se i srednje škole na području Bosne i Hercegovine, sve uz ogromnu pomoć ekipe iz IRIM-a', najavio je Osmanbašić.