NA PUTU ZA DUBAI

USB koji prati trošite li previše struje? Hrvatski studenti ovim izumom namjeravaju pokoriti svijet

03.02.2018 u 08:09

Bionic
Reading

Četiri studenta osmislila su kako prikupiti i iskoristiti podatke o potrošnji električne energije te ih iskoristiti ne samo za uštedu već i za zaradu ili plaćanje poreza. Dok čekamo prototip, detalje nam otkriva član tima Moreno Pavličić

Tim SENTO Solutions - kojeg čine četiri studenta zagrebačkog Veleučilišta Vern Jakov Bajić, Andro Bunić, Petar Fruk i Moreno Pavličić - plasirao se u regionalno izdanje studentskog natjecanja HULT Prize (Harnessing the Power of Energy to Transform Lives) u Dubaiju s idejom koja na intrigantan način povezuje internet stvari s blockchainom, uz široke mogućnosti primjene i potencijalno dalekosežne promjene načina na koji percipiramo podatke i informacije koje svakodnevno generiramo.

Ideja za USB stick koji prati potrošnju struje, vode ili plina nastala je kao odgovor na izazov na temu ovogodišnjeg natjecanja HULT Prize. 

'Osnova naše ideje je softverski definiran USB stick koji je u mogućnosti pretvoriti radijske signale modernih digitalnih brojila električne energije u korisne informacije, a koje se tako mogu prikazati na sučeljima pametnih uređaja i time omogućiti korisnicima praćenje potrošnje električne energije u realnom vremenu', rekao je tportalu Pavličić. 

Što je blockchain?

Sustav blockchaina možete zamisliti kao veliku digitalnu knjigu u koju se bilježe transakcije, financijske i druge.

No, konačan cilj takvog uređaja je potaknuti korisnika na uštedu energije tako da informaciju o uštedi odašilje putem interneta zaštićeno i anonimno kroz blockchain sustav u globalnu knjigu informacija o energetskoj učinkovitosti. 

Tako primjerice, ukoliko algoritamski softver ugrađen u USB dokaže uštedu energije, a korisnik takvu informaciju odluči podijeliti putem blockchain sustava, korisnik kao nagradu dobiva svojevrsni digitalni energetski token, nazvan Smart Energy Token (SET). 

Internet stvari i blockchain u kombinaciji

Taj token može poslužiti kao izravan dokaz korisnikovog smanjenog utjecaja na okoliš kojeg je moguće koristiti za, recimo, plaćanje ekološkog poreza na emisije stakleničkih plinova iz motornih vozila, kuća, čak i industrije. Ili može biti mijenjan za druga dobra i usluge u stalno promjenjivom svijetu interneta stvari, ali i brzorastuće ekonomije kriptovaluta.

Natjecanje Hult Prize temelji se na ideji koja se razvija prema zadanoj temi, drukčijoj svake godine. Za pobjednike regionalnih finala osiguran je dvomjesečni boravak u akceleratoru za startupove Hult Prize u Londonu tijekom kojeg timovi, u suradnji s brojnim svjetskim stručnjacima i investitorima, rade na daljnjem razvoju projekta, što uključuje i izradu prototipa. 

Projekt tima SENTO Solutions je trenutno u fazi pripreme za regionalno finale u Dubaiju, što uključuje izradu poslovnog modela, web stranice, ali i pregovore s potencijalnim partnerima zainteresiranim za suradnju.

Internet stvari i blockchain ruku pod ruku

Osim USB sticka namjeravaju razviti i aplikaciju za smartfone, stolna ili tablet računala, koja će omogućavati prikaz potrošnje. Integralni je dio blockchain sustava pomoću kojeg je korisnik u mogućnosti dijeliti informacije o potrošnji.

'Blockchain je decentralizirani mehanizam za donošenje konsenzusa na mreži koji istovremeno omogućava anonimnost, odnosno zaštitu privatnosti korisnika. Kao takav, idealan je za alat za sigurno, anonimno i transparentno dijeljenje informacija o potrošnji miljuna korisnika globalno. 

Blockchain u tom smislu daje svim uključenim korisnicima sigurnost kroz upotrebu kriptografske tehnologije kako bi se zaštitio integritet svih objavljenih podataka.

S druge strane, omogućuje novu razinu transparentnosti budući da su svi podaci na mreži (za koje postoji konsenzus) nepromijenjivi. 

Važno je napomenuti i ulogu tzv. pametnih ugovora (smart contracts) u samom blockchainu, koji su automatizirani autonomni programi koji se mogu izvršiti i provesti kada su postignuti određeni uvjeti na mreži. 

Sigurnost i transparentnost blockchaina zajedno sa pametnim ugovorima omogućuje svim korisnicima novu razinu uključenosti u procese za koje se nadamo da će postati integralnim dijelom interneta druge generacije (Internet 2.0)', pojasnio je Pavličić. 

Milijun dolara za prototip

Glavna nagrada natjecanja HULT Prize je milijun američkih dolara, no postoji samo jedan način na koji se može potrošiti: kao temeljni kapital za otvaranje tvrtke i pokretanju posla. Ekipa iz SENTO Solutions taj novac će upotrijebiti za izradu i razvoj prototipa te izradu proizvoda spremnog za tržište. 

Tko će biti kupci? 'Obraćamo se globalno svim korisnicima koji žele biti energetski učinkovitiji. Želja nam je osvijestiti korisnika kako primjerice svakim paljenjem svijetla stvara korisnu informaciju koja je vrijedan resurs koji se može monetizirati.  Uz poticanje energetske učinkovitosti, korisnik može biti nagrađen za dijeljenje informacija o uštedi na globalni sustav.

Informacije koje su dosad bile na neki način neiskorištene i zaključane u digitalnim brojilima želimo globalizirati i pripremiti za Drugu internetsku revoluciju', rekao je Pavličić. 

Bespilotni taksi-dron odradio prvi let iznad Dubaija Izvor: Reuters / Autor: SATISH KUMAR

Uređaj je prvotno zamišljen za privatne korisnike u sektoru kućanstva u segmentu električne energije. To je sektor koji će u sljedećih nekoliko godina doživjeti potpunu transformaciju na digitalne mjerne sustave, o čemu više govori i direktiva EU 2009/72/EZ čiji je cilj smanjenje potrošnje električne energije i emisije stakleničkih plinova za 20 posto, ali i aktivnije uključivanje kupaca na tržište električne energije. Koncept USB sticka na kojem rade u SENTO Solutions usklađen je s tom direktivom.

Električna energija je tek početak

Ovakva digitalna tranformacija očekuje se i u području plinske i vodne distribucije, tako da u daljnjem razvoju proizvoda i projekta planiraju obuhvatiti i ta digitalna brojila. 

'Komercijalni potencijal tražimo u višestrukoj korisnosti ovakvog uređaja. Uređaj omogućuje praćenje potrošnje električne energije u realnom vremenu, što daje korisniku kontrolu nad troškovima. 

Također, omogućuje monetizaciju informacija o potrošnji (odnosno uštedi), čime je korisnik nagrađen digitalnim pametnim energetskim tokenom, dok su sve prikupljene informacije u globalnoj knjizi informacija o energetskoj učinkovitosti vrijedan resurs za distributere i proizvođače električne energije u njihovom planiranju budućih klasa, infrastrukturnih projekata, predviđanju potreba za električnom energijom i slično. 

Kupnjom ovog proizvoda korisniku se otvaraju mogućnosti kontrole troškova i uštede s jedne strane, i monetizacije informacija o (štednji, odnosno potrošnji) s druge strane. 

Realna monetarna vrijednost takvog digitalnog tokena očituje se u njegovoj potražnji kod proizvođača, distributera ili neke treće zainteresirane strane (recimo, državnih institucija), a kako bi mogli pristupiti globalnoj knjizi informacija o energetskoj učinkovitosti' , naglasio je Pavličić.

U potrazi za partnerima

Po završetku natjecanja planiraju stvoriti mrežu partnera s kojima mogu surađivati na daljnjem razvoju i implementaciji koncepta.  Razvoj ovakvog proizvoda pretpostavlja uključenost brojnih partnera, od proizvođača digitalnih brojila, distributera i proizvođača električne energije, partnera na razvoju softvera, blockchain arhitekata, pa sve do krajnjeg korisnika kojem je ovakav proizvod namijenjen. 

'Nadamo se da će naša ideja i koncept biti prepoznati na samom natjecanju u Dubaiju te da ćemo ostvariti kontakte koji će nam omogućiti implementaciju našeg koncepta', optimističan je Pavličić.