CES 2015.

Novi početak: Goranko Fižulić pokrenuo je globalni 3D projekt

Goranko Fižulić

Goranko Fižulić

Izvor: tportal.hr / Autor: Bojan Mušćet

S tvrtkom LigeFigures Goranko Fižulić namjerava osvariti rezultate u globalnoj prodaji 3D isprinta. Platforma koja objedinjuje prozvođače materijala, dizajnere, vlasnike 3D printera i kupce karta je na koju je zaigrao bivši vlasnik Magme i bivši ministar gospodarstva

Među mnogobrojnim posjetiteljima sajma International CES u Las Vegasu zatekao se i Goranko Fižulić, poduzetnik, negdašnji vlasnik i generalni direktor Magme i bivši ministar u Vladi Ivice Račana. S Magmom je doživio bankrot, no kad smo se sreli priznao je da i dalje želi raditi ono što mu najbolje ide – prodavati ljudima stvari koje im, zapravo, ne trebaju.

Sreli smo se u hotelu Venetian, na odjelu 3D printinga gdje je Fižulić pozorno promatrao sve što se događa s obzirom da je pokrenuo jedinstvenu 3D platformu LikeFigures. Preko njegovog servisa bilo tko može povoljno nabaviti 3D isprint.


Platforma spaja dizajnere koji proizvode datoteke namijenjene 3D printerima, vlasnike 3D printera i one koji bi željeli imati 3D isprint.

Nakon što se registriraju na stranici www.likefigures.com, odabiru u katalogu predmeta onaj koji bi željeli imati, zatim materijal od kojeg će biti isprintan (a Fižulić ističe da je sve više materijala koji do prije šest mjeseci nisu ni postojali, a u osnovnu plastičnu smjestu za 3D printere imaju nadodane elemente drva ili metala), boju i neke druge parametre te će predmet po ponuđenoj cijeni za takvu kombinaciju, uvećanoj za trošak dostave, dobiti na kućnu adresu, bilo gdje na svijetu. Kako je rekao, to je Amazon za 3D isprinte.

Fižulić je počeo s ovim poslom nakon sunovrata Magme. Kako ističe, kad je došla kriza, a on imao 500 milijuna kuna robe u skladištu i još toliko u dućanima u pet zemalja, jednostavno je morao zaustaviti poslovanje i priznati bankrot. Kao i tada, gledao je u budućnost, u posao koji se može prilično isplatiti, ali s manje rizika. Odluka je pala na 3D.

'Vidio sam kako se tvrtke koje se bave 3D ispisima imaju najveći rast vrijednosti na burzama, oko 170 posto godišnje, pa sam se zainteresirao', objašnjava Fižulić. 'Osim toga, nemam gotovo nikakav rizik kod ovog posla jer, za razliku od Amazona, nemam velikih ulaganja i nemam skladište.'


U razgovoru Fižulić iznimno kompetentno govori o 3D printingu predmnijevajući da će za pet godina, kad cijene padnu i kad se dorade različiti tehnološki parametri, kao što je mogućnost korištenja raznolikih boja, 3D isprinti postati globalni standard. Mnogo polaže na ostvarenje te ideje, pa tri tjedna živi u Zagrebu, a tri u Los Angelesu, odakle je u Las Vegas stigao automobilom.

'Danas se 3D printeri sve više pojavljuju i u kućanstvima jer ih je moguće kupiti već za 400 eura, pa i manje', tumači Fižulić potencijal rasta LikeFiguresa koji je na tržištu oko dva mjeseca.

Upravo u raširenosti on vidi svoju priliku. Rekao je kako o industrijskom printanju pojma nema, ali zato kućno 3D printanje predstavlja pravu priliku za njega. Jer, kako kaže, nitko ne mora kupovati predmete ispisane 3D printerom, no kad se nema troška skladišta i kad kupci dolaze iz cijelog svijeta, onih koji si predmete napravljene 3D printerom žele i mogu kupiti bit će uvijek dovoljno za dobar biznis.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!