MANJKAV SOFTVER

Noćna mora zvana autocorrect

08.08.2012 u 14:49

Bionic
Reading

Autocorrect na pametnim telefonima radi na drukčijem algoritmu od onih po kojima funkcioniraju Word i Google Docs. Upravo zato što ne koristi nikakav gramatički algoritam, mogućnost za katastrofalnu pogrešku je ogromna

Nekada je bilo jednostavno: svaki tipfeler u e-mailu ili SMS poruci bila je vaša greška. Danas je za skoro svaku grešku zaslužan autocorrect koji bez milosti premješta slova i mijenja značenje svakoj riječi pa mu čak nije neugodno potpuno bezazleni SMS 'imam sve u autu' pretvoriti u 'I’m u auto'.

Nekakav čudan hrvatski jezik nastaje zahvaljujući autocorrectu. Nešto što se prije nekoliko godina smatralo revolucijom, ali i evolucijom, danas je noćna mora za sve one koji brzo tipkaju i brzo šalju poruke pa ne stignu ni provjeriti autocorrect, koji je nekada bio zamišljen da bi provjerio našu pismenost.

Naime, nije kraj svijeta kada autocorrect svaki put u SMS poruci riječ 'kad' mijenja u 'had' (perfekt glagola 'have', što na engleskom znači 'imati'), ali svaka veća greška može izazvati neočekivani nesporazum.

To jako dobro opisuje primjer otprije nekoliko mjeseci, kada je u Hall Countyju u Americi zbog potpune idiotarije zahvaljujući autocorrectu zatvorena škola. Na nečiji broj stigla je poruka: 'Gunman be at West Hall today' (Plaćenik/ubojica je danas u West Hallu). West Hall je tamošnja škola u koju je vrlo brzo uletjela policija pa je zatvorena.

Međutim, nakon što je policija ušla u trag SMS poruci i pošiljatelju cijela je priča dobila potpuno drukčiji epilog. Poruka je naime trebala glasiti 'Gunna be at West Hall today', što znači 'Bit ću danas u West Hallu.' No autocorrect nije prepoznao riječ 'gunna' i umjesto nje stavio je fonetski sličnu riječ, ali totalno različitog značenja, što s pravom povlači pitanje: Tko je šef našim prstima, mi ili autocorrect?

Autocorrect nije nova stvar - postoji praktički otkada i računala. Međutim, autocorrect je oduvijek bio napravljen tako da se prilikom upotrebe isključivo oslanjao na gramatičke algoritme.

Autocorrect je u široku uporabu uveo Microsoft sa svojim Grammar Checkerom za Office. U početku je samo mijenjao sitne tipfelere i zamijenjena slova, a s godinama se razvijao i tako je počeo prepoznavati probleme i greške u cijeloj rečenici, a ne samo u jednoj riječi. No njegove korekcije isključivo su gramatičke prirode.

Google Docs je također uveo autocorrect, ali s potpuno drukčijim pristupom. Google Docs vam, naime, dozvoljava da autocorrect postavite prema svojim željama i sami ubacite greške koje često radite, kao i njihovu točnu verziju. Tako, primjerice, u postavkama autocorrecta možete namjestiti da svaki put kad napišete NY autocorrect to ispravi u New York.

No s pametnim telefonima stvar je sasvim drukčija. Za početak, oni sugeriraju i automatski postavljaju drugu riječ, a njihov autocorrect funkcionira drukčije od tradicionalnog. S obzirom da su tipke na smartphoneima vrlo blizu jedna drugoj, autocorrect sugerira alternativne riječi sa slovima što su na tipkovnici blizu slovima koja ste već utipkali kao dio riječi koju autocorrect mijenja.

Autocorrect na pametnim telefonima radi na potpuno drukčijem algoritmu od onih po kojima funkcioniraju Word i Google Docs i upravo zato što ne koristi nikakav gramatički algoritam mogućnost za katastrofalnu pogrešku je ogromna.

Sajt DamnYouAutoCorrect! pun je primjera toga kako nakon što jedan softver ispravi vaše navodne greške u SMS poruci možete ispasti, najblaže rečeno, glupi. Ako ste mislili da se samo vama događaju smiješni nesporazumi zahvaljujući autocorrectu, pogledajte neke uistinu katastrofalne SMS poruke koje je poslao manjkav softver koji nam, barem za sada, više odmaže nego pomaže.