Znanstveno dokazano

Nije samo narodna mudrost: Osmijeh doista može ljude učiniti sretnijima

15.04.2019 u 10:58

Bionic
Reading

Nakon ispitivanja podataka iz 138 studija u kojima je sudjelovalo više od 11.000 sudionika, istraživači su zaključili da izrazi lica imaju veći utjecaj na naše osjećaje nego što mislimo

Sigurno ste barem jednom čuli da gledanje u zrcalo može promijeniti vaše raspoloženje; štoviše da vas na duže staze može učiniti i sretnijima. Iako to zvuči kao još jedna u nizu narodnih mudrolija, istraživači sa Sveučilišta Tennessee u Knoxvilleu sad su dokazali da u toj priči doista ima istine.

Naime, tamošnjii psiholozi otkrili su da nasmiješena osoba posjeduje moć da druge ljude zarazi svojim raspoloženjem i učini da se i mi i ljudi oko nas osjećaju sretnijima.

Provjerili sve dokaze

Nakon ispitivanja podataka iz 138 studija u kojima je sudjelovalo više od 11.000 sudionika, istraživači su zaključili da izrazi lica imaju veći utjecaj na naše osjećaje nego što mislimo. Istraživanje i prikupljeni podaci obuhvaćaju više od 50 godina i provedeni su statističkom metodom meta-analize.

  • +9
Evo kako bi nam umjetna inteligencija uskoro mogla promijeniti živote Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Kao što je spomenuo glavni sitraživač Nicholas Coles, neke studije nisu pronašle dokaze da izraz lica može utjecati na emocionalne osjećaje. 'No ne možemo se usredotočiti na rezultate samo jedne studije. Psiholozi su ovu ideju testirali od ranih sedamdesetih godina prošlog stoljeća, pa smo htjeli provjeriti sve dokaze.'

Međutim, podaci nisu bili ograničeni samo na osmijeh. Prema dobivenim podacima, na isti način na koji nasmijana osoba može natjerati ljude da se osjećaju sretnijim, mrštenjem lica možete učiniti da se osjećate ljuti ili još tužniji.

Najljepši osmijesi slavnih Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal montaža

Kako funkcioniraju emocije

'Konvencionalna mudrost nam govori da se možemo osjećati malo sretnije ako se jednostavno nasmiješimo. Ili da se možemo uozbiljiti ako se namrštimo', kaže Coles. 'Ovi nalazi pokazuju kako um i tijelo stupaju u interakciju kako bi oblikovali naše svjesno iskustvo emocija. Još uvijek imamo puno toga za naučiti o tim povratnim učincima lica, ali ova meta-analiza nam je omogućila da malo bolje razumijemo kako funkcioniraju emocije.'

Novo istraživanje potaknut će nove rasprave među psiholozima koji se tim pitanjem bave već stotinjak godina. U međuvremenu, ako vam je tjedan počeo loše, pokušajte se raspoložiti tako što ćete nabaciti osmijeh i pogledati se u ogledalo. Sretan vam ponedjeljak.