INGENUITY

NASA šalje helikopter na Mars, ovo je sve što trebate znati o tome

  • Autor: Miroslav Wranka
  • Zadnja izmjena 28.07.2020 15:48
  • Objavljeno 28.07.2020 u 15:07
tportal

Izvor: NASA/JPL-Caltech / Autor: NASA/JPL-Caltech

Letjelica Ingenuity, nešto lakša od dva kilograma, putovat će prikačena za trbuh rovera. Nekoliko mjeseci po slijetanju okušat će se u samostalnom letu

Američka svemirska agencija NASA dosad je uspješno spustila osam letjelica na Mars. Tijekom ovog tjedna na putovanje do Crvenog planeta poslat će i devetu, Perseverance, koja će ponijeti novi rover i - po prvi put ikad - helikopter.

Letjelica Ingenuity, nešto lakša od dva kilograma, putovat će prikačena za trbuh rovera. Nekoliko mjeseci po slijetanju okušat će se u samostalnom letu.

Isprva će u vrlo tankoj atmosfeti poletjeti na visini od oko tri metra, da bi sa svakim idućim pokušajem povećavala visinu malo po malo. Imat će na raspolaganju mjesec dana prije no što se rover uputi dalje kako bi obavio važna geološka istraživanja.

NASA’s Ingenuity Mars Helicopter: Attempting the First Powered Flight on Mars

Izvor: Društvene mreže / Autor: NASA Jet Propulsion Laboratory

U Perseverance su ugradili najnoviju tehnologiju za slijetanje, ali i kamera te mikrofona kao nikad do sad. Pomno dezinficirane cijevi za uzimanje uzoraka stijenja, kako bi se otkrili mogući dokazi o životu na Marsu, bit će najčišći predmeti ikad odaslani u svemir.

Treća ovomjesečna misija na Mars (nakon Ujedinjenih Arapskih Emirata i Kine) trebala bi biti lansirana u četvrtak s Cape Canaverala. Kako bi prešla više od 482 milijuna kilometara putovat će sedam mjeseci.

Evo pregleda što trebate znati o Perseveranceu.

Po čemu se razlikuje od Curiosityja?

Vozilo veličine automobila sa šest kotača nadograđena je i unaprijeđena kopija je rovera Curiosity, koji Mars istražuje od 2012. godine.

Ima robotsku ruku dugu dva metra jačeg stiska i s većom bušilicom za prikupljanje uzoraka stijenja. Ukupno raspolaže s 23 kamere, većinom u boji, plus s još dvije na helikopteru Ingenuity. Kamere bi trebale uhvatiti prvo otvaranje padobrana na Marsu, a dva mikrofona zabilježiti zvukove pritom i kasnije.

Krater Jezero dosad je najrizičnija lokacija za slijetanje zbog niza litica i stijenja. U NASA-i se nadaju kako će ih letjelica izbjeći zahvaljujući sustavima za samostalnu navigaciju.

Perseverance bi također trebao moći pokriti više teritorija, ali je i skuplji: koštao je blizu tri milijarde američkih dolara.

Prikupljanje uzoraka

Prikupljat će uzorke stijena za koje se očekuje da bi mogli sadržavati znakove drevnog života i pohranjivati ih kako bi ih mogao pokupiti idući rover. Na raspolaganju za to ima ukupno 43 tube, temeljito očišćene od zemaljskih mikroba i organskih molekula. Svaka može primiti po 15 grama uzoraka. Cilj je skupiti ukupno oko 500 grama i vratiti ih na Zemlju do 2031.

Istraživanja

Jedan od instrumenata, veličine akumulatora za auto, iz ugljik-dioksida u atmosferi izvlačit će kisik, nužan za sustave održavanaj života i kao gorivo za rakete. Drugi će laserom paliti stijene u potrazi za organskim molekulama i mineralima, ali i testirati kako će se materijal od kojeg se sastoje astronautska svemirska odijela nositi s uvjetima koji vladaju na Marsu. Astronauti će na Crveni planet biti poslati tijekom '30-tih godina ovog stoljeća u najboljem slučaju.

Zanimljiv teret

Nekoliko marsijanskih meteorita napokon će se vratiti kući, pa makar i u dijelovima, kako bi bili upotrijebljeni za kalibraciju instrumenata koji koriste lasere.

Također, Perseverance će ponijeti silicijske čipove s imenima blizu 11 milijuna ljudi, pločicu koja prikazuje Zemlju i Mars na suprotnim stranama sa Suncem između i porukom 'explore as one' ispisanom Morzeovom abecedom u zrakama Sunca te pločicu kojom se odaje počast zdravstvenim djelatnicima i drugima koji se bore protiv pandemije koronavirusa.

Sedam minuta straha

Od trenutka kad kapsula za slijetanje s roverom uđe u atmosferu Marsa do slijetanja protekne ukupno 420 sekundi. U NASA-i to razdoblje nazivaju 'sedam minuta straha' jer se rover oslanja na unaprijed programirane informacije kako bi uspješno sletio, ne na ljude u zemaljskoj kontroli.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!