UZ POMOĆ JAPANA I SAD-A

I Arapi se otisnuli u istraživanje Marsa

  • Autor: Miroslav Wranka
  • Zadnja izmjena 21.07.2020 11:14
  • Objavljeno 21.07.2020 u 11:14
tportal

Izvor: Mitshubishi Heavy Industries / Autor: Mitshubishi Heavy Industries

Orbiter El Amal bi trebao do Crvenog planeta stići tijekom veljače 2021. godine i provesti marsovsku godinu (687 dana) kružeći oko njega i prikupljajući podatke o njegovoj atmosferi

Ujedinjeni Arapski Emirati uspješno su obavili početni stadij svoje prve misije na planet Mars.

Lansiranje rakete H-IIA sa sondom Al Amal (Nada), proizvedene u japanskoj tvrtci Mitsubishi Heavy Industries, s uzletišta u Svemirskom centru Tanegashima Space Center u Japanu prošlo je prema planu.

Uspostavljen je kontakt sa sondom, koja je uhvatila pravu putanju za višemjesečno putovanje prema Marsu.

Orbiter bi trebao do Crvenog planeta stići tijekom veljače 2021. godine i provesti marskovsku godinu (687 dana) kružeći oko njega i prikupljajući podatke o njegovoj atmosferi.

Ovo je prva od tri zasebne misije čiji je cilj Mars, planirane za srpanj ove godine. Do kraja ovog tjedna Kina bi trebala u svemir poslati svoj orbiter i lander, dok u američkoj svemirskoj agenciji NASA-i planiraju lansirati misiju Mars Perseverance u četvrtak, 30. srpnja.

Čemu takva gužva? Pa, svemirske letjelice lansirane tijekom ovog razdoblja imat će najkraći mogući put za prijeći do Marsa. Takva konstelacija planeta događa se tek jednom u svake dvije godine.

Podaci koje će prikupiti El Amal trebali bi znanstvenicima pomoći u razumijevanju kako je Mars od toplog svijeta s tekućom vodom postao hladan, stjenovit i suh planet kakav danas poznajemo.

Za Ujedinjene Arapske Emirate ovo je prva misija istraživanja dubokog svemira. Ta država vlastitu svemirsku agenciju ima tek od 2014. godine.

Dosad su lansirali dva satelita. Sonda El Amal nastala je u samo šest godina, u suradnji s istraživačkim timom pri Laboratory for Atmospheric and Space Physics Sveučilišta u Coloradu, SAD, piše Tech Crunch.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!