ISTRAŽIVANJE SVEMIRA

Nasljednik Hubblea dobio je novi datum lansiranja

  • Autor: Miroslav Wranka
  • Zadnja izmjena 20.07.2020 09:59
  • Objavljeno 20.07.2020 u 09:59
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: NASAex F / Shutterstock Editorial / Profimedia

Znanstvenici očekuju kako će svemirski teleskop James Webb donijeti revoluciju u naše razumijevanje svemira

Američka svemirska agencija NASA objavila je odluku o lansiraju svemirskog teleskopa James Webb, temeljenu na nedavno završenoj procjeni rizika preostale integracije i testnih aktivnosti, računajući i na probleme zbog širenja pandemije koronavirusa.

Novi svemirski teleskop, koji je trebao biti lansiran u ožujku 2021. godine, u orbitu će biti poslan 31. listopada iste godine na raketi Ariane 5, s uzletišta u Francuskoj Gvajani.

Pri određivanju novog datuma polijetanja uzeti su u obzir čimbenici poput povećanih mjera opreza, manje raspoloživog osoblja i tehničkih problema.

Testiranje svemirske zvjezdarnice i dalje teče prema planu u pogonima tvrtke Northrop Grumman u Redondo Beachu u Kaliforniji. Ta je tvrtka glavna NASA-ina industrijska partnerica na ovom projektu.

Do kraja godine trebali bi biti obavljeni zadnji složeni testovi cjelokupne zvjezdarnice, nakon čega će uslijediti postavljanje teleskopa i zaštite od Sunca.

Sudjeluje i ESA

Znanstvenici očekuju kako će nasljednik svemirskog teleskopa Hubble donijeti revoluciju u naše razumijevanje svemira. Webb bi trebao bilježiti svjetlo prve generacije zvijezda i galaksija, kao i atmosfera nastanjivih egzoplaneta.

Europska svemirska agencija s Webbom šalje dva važna znanstvena instrumenta - spektograf NIRSpec i MIRI za proučavanje srednjeg dijela spektra infracrvenog svjetla - a i raketa kojom će zvjezdarnica biti lansirana djelo je europskih stručnjaka.

Europski znanstvenici su sudjelovali u razvoju novog svemirskog teleskopa i imat će ulogu u istraživanjima koja će biti njime obavljana. U projektu također sudjeluje i Kanadska svemirska agencija.

Tijekom iduće godine Webb će biti sklopljen kako bi bio spreman za transport do uzletišta i smješten u dio rakete u kojem će putovati, širok oko pet metara. Bit će to prva misija u sklopu koje će biti obavljen niz složenih i tehnički zahtjevnih operacija postavljanja.

Kružit će oko Zemlje na visini od oko milijun i pol kilometara, gdje će raširiti osjetljivi petoslojni štit od Sunca sve dok ne postane veličine teniskog igrališta. Potom će postaviti svoje glavno zrcalo, promjera 6,5 metara, pipše SciTech Daily.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!