OKRUGLI STOL U CARNETU

'Politička elita je sigurnosno kompromitirana, pitanje je vremena kad će početi curiti podaci'

30.10.2018 u 19:16

Bionic
Reading

Hrvatska je premala kako bi bila zanimljiva većini cyberkriminalaca. No, to ne znači kako se dobra priprema za obranu protiv kibernetičkih napada i kod nas ne isplati, moglo se čuti tijekom CARNET-ovog okruglog stola

Kad je prije dvije godine ransomware Wannacry poharao prvo Ukrajinu, a potom i dobar dio svijeta, naša je zemlja bila tek ovlaš zahvaćena tom globalnom pošasti.

TEHNO SAVJETI

Čudni SMS-ovi, prazna baterija... Ovo su znakovi da vam mobitel prisluškuju

Pogledaj galeriju

Kako je tijekom okruglog stola Ususret europskoj godini kibernetičke sigurnosti, kojeg je organizirala Hrvatska akademska i istraživačka mreža CARNET, rekao Svan Hlača iz Nacionalnog CERT-a, tom prilikom kod nas je zaraženo tek 205 računala. Bili smo tek usputna žrtva, ustvrdio je Tomislav Androš iz tvrtke Diverto, a pomoglo je to što smo mala država, u kojoj se odgovorni za računalnu sigurnost uglavnom međusobno poznaju pa mogu dogovoriti mjere potrebne za obranu i uspostaviti ih za manje od šest sati.

Važna je dobra priprema

Jurica Čular iz Zavoda za sigurnost informacijskih sustava dodao je kako su domaće institucije poput Ureda predsjednice Republike izbjegle postati metom i zbog toga što su mjesec dana unaprijed obaviještene kako je napad moguć pa su imale vremena za pripremu obrane. 'U Njuškalu smo zabilježili napade na korisnike, pa sumo iskoristili priliku kako bi ih, skupa s partnerima, educirali o tome kako prepoznati opasnosti i zaštititi se', rekla je Elizabeta Montan iz te tvrtke.

Edukacija je, složili su se sudionici okruglog stola, ključni alat u borbi protiv internetskih prijevara i drugog kibernetičkog kriminala. Montan je tako, između ostalog, naglasila kako su edukacijom uspjeli za deset puta smanjiti broj prijevara od 2016. godine, upravo zahvaljujući pojačanoj obrazovnoj aktivnosti.

'Ljudi podatke doživljavaju kao bezvrijedne. Krivo vrednujemo stvari i tome učimo djecu. Osnovama kibernetičke sigurnosti djecu moćemo početi učiti već u petom razredu osnovne škole, i to bez korištenja računala', rekao je Androš. No, on problem vidi i u drugom segmentu.

'Veliki dio naše političke elite je kompromitiran kad je računalna sigurnost u pitanju. Pitanje je kad će početi curiti golišave slike i osjetljivi podaci. Ali, oni su arogantni i nisu svjesni kakve to posljedice može imati za sve nas', ustvrdio je.

OBRATITE POZORNOST

Ovo su najveće sigurnosne prijetnje koje nas očekuju iduće godine

Pogledaj galeriju

Računalna sigurnost nije filozofija

Milan Parat iz Privredne banke Zagreb istaknuo je nastojanja Hrvatske udruge banaka i Ministarstva unutarnjih poslova u edukaciji građana kako prepoznati i zaštititi se od prijetnji koje vrebaju online.

'Pažljivo čitati mailove, biti oprezan prilkom plaćanja, ne dati osobne podatke tek tako bilo kome. Ako vam kažu kako trebate nešto uplatiti na neki drugi račun od onog kojeg ste koristili, nazovite banku i provjerite je li sve kako treba biti ili vam se kriminalac ubacio u poslovnu korespodenciju. Nije to neka filozofija, dovoljan je jedan telefonski poziv', preporučio je Parat.

Također je upozorio i na to kako će se tijekom sezone popusta i akcija vezanih uz Black Friday vjerojatno pojaviti veliki broj lažnih stranica s povoljnim ponudama za kupovinu brendiranih i inih proizvoda te poručio građanima da ne nasjedaju. 'Ako zvuči previše dobro kako bi bilo istinito, vjerojatno je lažnjak', rekao je.

Renato Grgurić (Ministarstvo unutarnjih poslova) upozorio je na lažne nagradne igre na Facebooku koje su nakon nekog vremena zatišja ponovno aktivne, a u kojima kriminalci traže fotografiju sudionika s osobnom iskaznicom. Rekao je kako dosad još nisu zabilježene zlorabe te priznao kako ni MUP-u nije posve jasno što hakeri žele učiniti s tim podacima.