predsjednička kandidatura

Nakon dvije godine zabrane Kennedy mlađi ponovno smije na Instagram

05.06.2023 u 14:22

Bionic
Reading

Instagram je tijekom vikenda objavio da je ukinuo zabranu Robertu F. Kennedyju Jr.-u, jednom od žešćih aktivista protiv cjepiva, a koji se sada kandidirao za predsjednika SAD-a

Robertu F. Kennedyju Jr.-u, nećaku preminulog JFK-ja, Instagram je ponovno otključao pristup, i to dvije godine nakon što mu je zatvorio račun zbog kršenja pravila vezanih uz covid.

‘Budući da je on sada kandidat za predsjednika Sjedinjenih Država, obnovili smo pristup računu Roberta F. Kennedyja Jr. na Instagramu’, rekao je u izjavi Andy Stone, glasnogovornik Instagramove matične tvrtke Meta.

Kennedyju, koji ima dugu povijest širenja dezinformacija o cjepivima, zabranjen je pristup Instagramu u veljači 2021. Glasnogovornik tvrtke u to je vrijeme rekao da je njegov račun uklonjen zbog ‘opetovanog dijeljenja opovrgnutih tvrdnji o koronavirusu ili cjepivima’.

Dok je Kennedyjev račun na Instagramu bio zabranjen, onaj na Facebooku je ostao aktivan, iako su obje platforme u vlasništvu Mete.

On je bio vodeći glas protiv cijepljenja tijekom pandemije covida, koristeći svoje platforme društvenih medija za sijanje sumnje i dezinformacija o cijepljenju. Promicao je lažne tvrdnje o povezanosti cjepiva s autizmom i 2022. usporedio uvođenje cjepiva s nacističkom Njemačkom.

Njegov povratak na Instagram, o čemu je izvijestio The Washington Post, omogućit će mu pristup više od 769.000 pratitelja. Ova odluka dolazi dok tradicionalni mediji i tvrtke društvenih medija pokušavaju pratiti kampanju za izbor kandidata za predsjednika SAD-a, prepunu optužbi za dezinformacije i cenzuru.

Metina odluka da dopusti Kennedyju povratak na Instagram došla je nekoliko dana nakon što se demokratski predsjednički kandidat javno požalio da platforma blokira njegovu kampanju u stvaranju novog računa.

Rukovoditelji Mete dugo su tvrdili kako vjeruju da bi politički kandidati trebali moći koristiti njezine platforme da bi došli do glasača, čak i ako ti kandidati ponekad prekrše pravila zbog kojih bi drugim korisnicima bio zabranjen pristup njihovim platformama.