Vivek Murthy

Liječnik upozorava: Živimo krizu mentalnog zdravlja mladih, krive su društvene mreže

24.05.2023 u 10:43

Bionic
Reading

Društvene mreže mogu imati iznimno štetne učinke na mentalno zdravlje djece i adolescenata, upozorava glavni američki liječnik, pozivajući tehnološke divove na djelovanje

Prolazimo kroz nacionalnu krizu mentalnog zdravlja mladih i bojim se da su društveni mediji glavni pokretač ove krize – nešto na što moramo hitno odgovoriti”, upozorava Vivek Murthy u priopćenju koje prati izvješće objavljeno u utorak.

Potrebno je više istraživanja kako bi se "bolje razumjeli učinci društvenih mreža" na mlade ljude, ali "puno dokaza" ide u prilog tome da mogu imati negativne posljedice, kaže on u izvješću na 19 stranica.

Istraživanja su utvrdila vezu između korištenja društvenih mreža i pojave simptoma depresije. Tjerajući tinejdžere da se uspoređuju, ove platforme mogu oslabiti njihovo samopoštovanje, smatra Vivek Murthy.

Mlade djevojke ranjivije su od dječaka. Korištenje tih platformi izlaže ih više od dječaka internetskom maltretiranju ili čak razvoju poremećaja prehrane, prema istraživanju koje je citirao Vivek Murthy.

Svi mladi također mogu biti izloženi opasnom sadržaju, koji prikazuje na primjer nasilne ili seksualne radnje, kaže on.

Tehnološke tvrtke trebale bi nametnuti "minimalnu dob" za djecu koja se žele pridružiti njihovim društvenim mrežama i stvoriti zadane postavke koje bolje štite njihovu privatnost, naglašava Murthy.

Do 95 posto mladih Amerikanaca u dobi od 13 do 17 godina kaže da koristi neku društvenu mrežu, od čega ih trećina koristi "gotovo neprestano", prema Pew Research Centeru.

Društvene mreže i njihov utjecaj na mlade predmet su zabrinutosti u SAD-u.

Montana je prošli tjedan donijela zakon o zabrani aplikacije TikTok sljedeće godine, postavši prva američka država koja je to učinila.

Osim problema s podacima i dezinformacijama, lokalni dužnosnici platformu su kritizirali i zbog štetnog djelovanja na mentalno zdravlje najmlađih.

U ožujku je Utah donio zakon prema kojem društvene mreže moraju dobiti pristanak roditelja prije nego maloljetnicima dopuste pristup svojim platformama.