savjeti

Najčešći problemi perilice posuđa koje možete riješiti sami

27.07.2017 u 12:16

Bionic
Reading

Iz perilice smrdi? Posuđe nije čisto i nije suho? Stroj se uopće ne želi upaliti? Za te probleme postoji rješenje

Perilice posuđa su spas u velikim kućanstvima. Jedna perilica bi trebala raditi između sedam i 12 godina, a prema statistikama iz Huffington posta, svaka peta perilica otkaže u roku tri do četiri godine. Kako većinu problema s perilicom možete više manje sami riješiti, Digital Trends donosi pet najčešćih problema s perilicama posuđa i kako ih možete popraviti.

Posuđe nije oprano ili je prekriveno ostacima hrane

Prvo provjerite radite li nešto krivo. Kako slažete posuđe u perilicu? Ostavljate li hranu na tanjurima prije nego što ih stavite u perilicu? Stavljate li previše posuđa? Ima li išta zbog čega bi se zaglavio neki dio perilice?

Ne? U tom slučaju stvar je u samoj perilici. Vidite ima li u njoj nekakvih nakupina masti ili ostataka hrane, a možda su vam blokirane brtve na vratima. Možete testirati i dio za prskanje koji bi se trebao moći okretati ako ga lagano pomičete rukom. Ako ne ide, ili ako su prljavi, trebat ćete ih očistiti. Izvadite ih, uzmite običnu četkicu za zube i čistač cijevi i nježno očistite.

Perilica smrdi

Ovo je najvjerojatnije od ostatka hrane. Temeljito provjerite ima li negdje ostataka hrane i počistite ih. Najčešće se nalaze na dnu same mašine.

Ako je miris zagoren i plastičan, možda vam je neki plastični komad posuđa pao u element za grijanje i rastopio se tamo.

Perilica ne suši posuđe

Najčešće se to događa zbog termostata unutar samog stroja. Postoji naime uređaj koji perilici ne dopuštada se previše zagrije, a ponekad, ako ne radi kako treba, ugasit će toplinu prije nego što vam se posuđe osuši. Taj termostat se nalazi na dnu posude za perilicu posuđa, odmah iza pristupne ploče. Možete iskoristiti multimetar da provjerite radi li.

Na kraju, provjerite uređaj za ispiranje. Morate biti sigurni da nije prazan i da pravilno ispire. Bez sredstava za ispiranje, vaše posuđe neće se sušiti.

Iz perilice curi voda

Provjerite vrata perilice i brtvilo vrata. Gledajte ima li ikakvih oštećenja, pukotina ili velikih krhotina. Pokušajte očistiti brtvu vrata s dezinficijensom, a ako vidite velike pukotine, vjerojatno ćete morati zamijeniti brtvu.

Prekidač za plovak - mehanizam koji označava razinu vode za pranje posuđa - može biti zaglavljen. To može dovesti do curenja vode iz samog stroja. Ako je prekidač za plovak zaglavljen, očistite ga i uklonite bilo koju plastiku, žicu ili bilo što drugo što bi moglo spriječiti njegovo pravilno funkcioniranje.

Perilica se ne želi upaliti

Prvo one očite stvari. Je li perilica uključena u struju? Je li kabel čitav? Je li pala sklopka? Jesu li vrata pravilno zatvorena? Ako je sve ovo u redu, probajte je samo iskopčati i ukopčati nazad u struju.

Ako to ne funkcionira, a vaša perilica zvuči kao da se pokušava upaliti ali joj ne ide, možda je problem u motoru. Ugasite struju i probajte ručno okrenuti motor, možda će se tako lakše pokrenuti.