ČIŠĆE I SIGURNIJE

Jesmo li godinama pogrešno slagali posuđe u perilicu?

16.01.2015 u 11:46

Bionic
Reading

Najnovija studija otkrila je detaljan rad perilice posuđa, a zbog novih otkrića znanstvenici kažu da većina ljudi slaže posuđe na pogrešan način

Znanstvenici su tako otkrili kako se voda u perilici kreće najbržom brzinom oko sredine, a nešto slabijom u rubnim, odnosno kutnim prostorima.

Također smatraju da je klasični poredak posuđa pogrešan jer da bi se primjerice tanjuri pravilno oprali potrebno ih je složiti u krug. Nadalje, posuđe na kojem se mogu pronaći ostaci proteina poput jaja treba staviti na rubnije pozicije. Razlog tome je to što ondje voda teče sporije i sapunica će se dulje zadržati te bolje dezinficirati površinu tanjura. Osim toga, osjetljivo posuđe poput porculana također je pametnije staviti na rubne dijelove kako ih jači nalet vode ne bi oštetio.

Dr. Raul Pérez-Mohedano sa sveučilišta u Birminghamu i voditelj studije objavljene u Chemical Engineering Journalu, dodao je za Daily Mail kako posuđe s ostacima hrane poput rajčice ili krumpira, odnosno namirnica koje sadrže karbohidrat treba jaka sila pa ih treba stavljati bliže sredini.

Dodaje kako jaki udari vode dolaze samo na određenim mjestima pa se zato često događa da se posuda sa zagorenom hranom opere, a običan tanjur ne. Dakle, puno ovisi o smještanju posuđa na pravo mjesto.

Pérez-Mohedano, koji je za studiju surađivao s proizvođačima Whirlpool te Procter i Gamble, podsjeća da se perilica ne smije natrpavati. Studija je pokazala kako tanjuri posuđe u perilici stoje poput malih zidova koji blokiraju prolaz vode. Kad natrpamo perilicu s previše posuđa, voda ne prolazi i ne opere posuđe.