ZASUČITE RUKAVE

Posuđe koje nikada ne biste trebali prati u perilici

08.09.2015 u 08:00

Bionic
Reading

Mnogi će se složiti kako je perilica posuđa jedan od najboljih izuma jer doista štedi vrijeme kada su kućanski poslovi u pitanju. Ipak, neke stvari nije dobro prati u njoj ako želite da dulje traju ili budu oprane kako treba

Tava od lijevanog posuđa

Ako je imate, onda znate da se ne bi trebala oprati do kraja jer mora imati zaštitni sloj masnoće. Stoga je ne treba prati u perilici posuđa. Samo je dobro isperite u toploj vodi, a vanjski dio možete oprati deterdžentom ako je potrebno.

Drvene kuhače i sličan pribor

Bilo da se radi o kuhači ili kakvom pladnju, drveno posuđe nije za pranje u perilici. Voda je prevruća, a zatim slijedi sušenje pa će se drvo s vremenom izvitoperiti.

Drvena daska za rezanje

Baš poput kuhača ili spatula, drvena daska izgubit će formu nakon čestog pranja u perilici. Osim toga, zbog bakterija koje se lako upijaju u drvo, treba ju temeljito čistiti

Porculanski tanjuri ili oni ukrašeni

Starinske tanjure koji su iscrtani, ukrašeni zlatnim rubovima, a jako su vam dragi, perite ručno. Perilica posuđa mogla bi s vremenom izbrisati ukrase i oštetiti porculan.

Gnječilica za češnjak

Nakon što gnječilica odradi svoje, ostaju ljepljivi komadići češnjaka pa je moguće da ih perilica neće saprati do kraja. Zato je najbolje da gnječilicu operete detaljno sami.

Novo posuđe s etiketama

Koliko god mala etiketa bila, u pranju će se odlijepiti s posuđa, usitniti i završiti u filteru s ljepilom koje ju je držalo. Nema vam druge nego zasukati rukave i ručno oprati nove stvari.

Ribež za sir

Baš kao i gnječilica za češnjak, ribež za sir ima sitne rupice pa je moguće da ih perilica neće dobro oprati. Radije ribež operite sami, nije to tako teško.

Bakreno posuđe

Posebno je zbog svoje boje, ali perilica na njega djeluje kao izbjeljivač pa će nakon više pranja izgubiti svoj sjaj. Ako vas to ne smeta, nema drugih opasnosti, ali zar nije šteta uništiti tako lijepo posuđe.

Posuđe sa zagorenom hranom

Što god da vam je zagorjelo u loncu i primilo se za dno, perilica neće oprati. Lonac namočite, stavite sode bikarbone i octa pa pustite da izgrize ostatke. Nakon nekoliko stati sigurno ćete lakše oprati lonac.

Komadi od kristala

Stariji komadi kristala sigurno nisu za perilicu jer često napuknu zbog vrele vode, ali novija proizvodnja ponekad je pa se raspitajte kod proizvođača ili provjerite u uputama.