TEHNOLOGIJA I ZDRAVLJE

Na što nas to pokušavaju upozoriti bivši zaposlenici Facebooka i Googlea?

  • Autor: Miroslav Wranka
  • Zadnja izmjena 05.02.2018 11:46
  • Objavljeno 05.02.2018 u 11:46
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Ljudi koji su tehnološkim divovima pomogli postati ono što su danas sad su se okupili kako bi im ograničili utjecaj i moć

Zabrinuta zbog lošeg utjecaja društvenih mreža i pametnih telefona, skupina tehnoloških stručnjaka koji su radili za Facebook i Google još dok su se te tvrtke tek probijale odlučila se na akciju.

Stvaraju Center for Humane Technology, zajednicu stručnjaka koja bi trebala lobirati protiv tehnologije u školama i s neprofitnom skupinom Common Sense Media pokrenuti oglasnu kampanju u 55 tisuća javnih škola u Sjedinjenim Državama.

Osigurajte Android vašeg djeteta uz ove korisne alate

Izvor: Profimedia / Autor: Dmytro Zinkevych / Alamy

Kampanja za škole

Kampanju nazvanu The Truth About Tech Common Sense Media će financirati sa sedam milijuna američkih dolara, plus kapitalom kojeg će prikupiti Center for Humane Technology, a na raspolaganju imaju i 50 milijuna dolara vrijedan prostor za oglašavanje u medijima, što su donirali partneri poput Comcasta i DirecTV-a.

Cilj kampanje je obrazovanje učenika i studenata, roditelja i nastavnika o opasnostima tehnologije, uključujući i depresiju do koje može doći uslijed intenzivnog korištenja društvenih medija. Pri ukazivanju na mračne strane tehnologija rani zaposlenici Facebooka i Googlea će koristiti znanje i iskustva stečena radom u tim tvrtkama.

O utjecaju tehnologije na mlade i ljude općenito zadnjih se mjeseci žustro raspravlja. Dva su velika Appleova dioničara upravi te tvrtke nedavno poslali pismo u kojem su zatražili istraživanje učinka pametnih telefona na mentalno zdravlje te lakše ograničavanje korištenja iPhonea i iPada djeci.

Pedijatri i stručnjaci za mentalno zdravlje pozvali su Facebook na odustajanje od Messengera za djecu staru šest godina, roditelji su zabrinuti zbog uznemirujućeg sadržaja na video servisu za djecu YouTube Kids...

Pritisak na zakonodavce

Šefovi tehnoloških divova u Silicijskoj dolini dosad su se držali skupa i rijetko su otvoreno govorili jedni protiv drugih. To se počinje mijenjati, čini se. Chamath Palihapitiya, investitor koji je radio u Facebooku u njegovim počecima, u studenom je rekao kako ta društvena mreža 'razdire društveno tkivo'.

Center for Humane Technology okupio je na istoj zadaći ljude koje bi se inače teško moglo vidjeti zajedno negdje tek tako. Između ostalih, tu su Sandy Parakilas (bivši Facebookov šef operacija), Lynn Fox (nekad direktorica komunikacija u Appleu i Googleu), Dave Morin (bivši direktor u Facebooku), Justin Rosenstein (autor dugmeta Like i suosnivač servisa Asana), Roger McNamee (rani ulagač u Facebook) i Renée DiResta (istraživač botova).

Među prvim projektima bit će web odredište Ledger of Harms, sa smjernicama za inženjere koji su zabrinuti zbog onog što se traži od njih pri izradi značajki i servisa.

Planiraju i ozbiljno lobirati za zakone koji će ograničiti moć velikih tehnoloških tvrtki, među kojima je i zakon koji traži istraživanje utjecaja tehnologije na djecu, piše New York Times.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!