NIJE ZDRAVO

Bill Gates ima itekako stroga pravila kada su djeca i tehologija u pitanju

  • Autor: Miroslav Wranka
  • Zadnja izmjena 21.01.2018 13:35
  • Objavljeno 21.01.2018 u 13:35
Bill Gates

Bill Gates

Izvor: Reuters / Autor: Eric Vidal

Tehno milijarder filantropskih sklonosti u više je intervjua naglasio kako je važno poticati korisnu uporabu tehnologija, ali i paziti kako se ne bi pretjeralo. S njim se slažu i njegovi kolege

Iako je jedan od najuspješnijih ljudi po dizajniranju tehnologija koje su promijenile svijet, Bill Gates koristi iznenađujuće strog niz pravila korištenja tehnologije kad su njegova djeca u pitanju. 

Tehno milijarder filantropskih sklonosti u više je intervjua naglasio kako je važno poticati korisnu uporabu tehnologija (za pisanje domaće zadaće i razgovore s prijateljima, recimo), ali i paziti kako se ne bi pretjeralo. 

Svako od troje Gatesove djece (stare 15, 18 i 21 godinu) raslo je u domu u kojem nisu smjeli koristiti mobitel dok nisu napunili 14 godina, a ni poslije ga nisu smjeli koristiti za vrijeme objeda i neposredno prije spavanja. 

Kao i drugi roditelji, Gates je morao slušati stalne pritužbe svoje djece zbog toga što su druga djeca dobila pristup mobitelima puno ranije. No, on se držao svoje politike. Nije djeci odredio koje će lozinke za Facebook koristiti, ali je svjestan kako je sigurnost online trenutno roditeljima vrlo nezgodan problem.

Ovisnost o digitalnome je problem

Pretjerano korištenje pametnih telefona - ovisnost, prema nekim stručnjacima za psihologiju - sve više brine roditelje, akademsku zajednicu, pa čak i dio Silicijske doline. 

Gates nije jedini konzervativac kad su djeca i korištenje smartfona u pitanju. Pokojni suosnivač i direktor Applea Steve Jobs također svojoj djeci nije dozvoljavao korištenje iPhonea i iPada kod kuće, između ostalog.

Kao što smo već pisali, američki obrazovni stručnjaci Joe Clement i Matt Miles, autori knjige Screen Schooled: Two Veteran Teachers Expose How Technology Overuse is Making Our Kids Dumber, upozorili su kako nam je trebalo nam je biti jasno kako stvari stoje kad se otkrilo da Gates i Jobs i drugi rijetko dozvoljavaju svojoj djeci korištenje proizvoda čijem su nastanku kumovali.

Sve je više dokaza u prilog tezi kako digitalne tehnologije izazivaju ovisnost. Tijekom proteklih nekoliko mjeseci više je direktora tvrtki iz Silicijske doline prokazalo ogromnu moć koju Apple, Facebook, Google i Twitter imaju kad je riječ o privlačenju i zadržavanju pozornosti korištenjem digitalnih proizvoda i platformi.

Među njima je i Sean Parker, osnivač Napstera i bivši predsjednik Facebooka, koji je ustvrdio kako ti proizvodi i plaftorme doslovno mijenjaju naše odnose s društvom i međusobno, a vjerojatno imaju i uvrnut način na koji utječu na produktivnost.

Sean Parker s kćerkom

Sean Parker s kćerkom

Izvor: Profimedia / Autor: NN

Nedavno su dva najveća Appleova dioničara Jana Partners LLC i California State Teachers' Retirement System, koji zajedno drže udio vrijedan dvije milijarde američkih dolara, uputili pismo javnosti u kojem izražavaju zabrinutost zbog utjecaja proizvoda te tvrtke na mozgove djece.

'Nakon što smo pregledali dokaze, vjerujemo kako postoji jasna potreba da Apple roditeljima ponudi više opcija i alata koji će im pomoći u određivanju optimalne razine korištenja za mlade korisnike', navedeno je u pismu koje prenosi Business Insider.

  • +11
  • +8

Otvorenje dnevne bolnice za liječenje ovisnosti o internetu i video igricama

Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!