Irena Rojnić Palavra

Videoigre kao mentalni poremećaj? Evo što kaže psihijatrica iz klinike za ovisnost o internetu

  • Autor: Miroslav Wranka
  • Zadnja izmjena 06.01.2018 14:55
  • Objavljeno 06.01.2018 u 14:55
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: tportal

Za postavljanje dijagnoze pretjerano igranje videoigara mora biti prisutno tijekom razdoblja od barem 12 mjeseci, no u ozbiljnijim slučajevima to razdoblje može biti i kraće. Prijedlog Svjetske zdravstvene organizacije za tportal komentira Irena Rojnić Palavra, psihijatrica zadužena za ovisnike o internetu u zagrebačkoj Psihijatrijskoj bolnici Sveti Ivan

Nedavno je u nacrt za 11. Međunarodnu klasifikaciju bolesti Svjetska zdravstvena organizacija uključila i poremećaj igranja na popis poremećaja mentalnog zdravlja.

Taj je poremećaj definiran kao 'stalan ili ponavljajući obrazac ponašanja, dovoljno ozbiljan kako bi značajno omeo funkcioniranje osobe u privatnom, obiteljskom, društvenom, obrazovnom, poslovnom i drugom životu', piše CNN.

Osoba koja pati od njega daje sve veći prioritet igranju usprkos njegovim negativnim posljedicama.

Očekivan potez

Za postavljanje dijagnoze pretjerano igranje videoigara (online ili offline) mora biti prisutno tijekom razdoblja od barem 12 mjeseci, no u ozbiljnijim slučajevima to razdoblje može biti i kraće. U nacrt je uključen samo klinički opis poremećaja, ne i načini prevencije te liječenja.

Spomenuta klasifikacija služi kao temelj za prepoznavanje trendova u zdravstvu, kao i međunarodni standard za izvješća o bolestima i poremećajima. Koriste ga liječnici i medicinski istraživači u više od sto država diljem svijeta, između ostalih. Sadašnje izdanje usvojeno je još u svibnju 1990. godine, a novo bi trebalo biti objavljeno u svibnju iduće godine.

  • +11
  • +8

Otvorenje dnevne bolnice za liječenje ovisnosti o internetu i videoigricama

Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Ukoliko prijedlog bude prihvaćen, ovisnost o videoigrama i službeno će biti prepoznata kao poremećaj. 

'To je relativno očekivani potez Svjetske zdravstvene organizacije nakon što je isti poremećaj Američko psihijatrijsko društvo uvrstilo u tzv. apendiks najnovijeg izdanja njihove službene klasifikacije (DSM-V), što je bio prvi korak prema službenom priznavanju ovog entiteta mentalnim poremećajem', rekla je tportalu doktorica Irena Rojnić Palavra, psihijatrica zadužena za ovisnike o internetu u zagrebačkoj Psihijatrijskoj bolnici Sveti Ivan.

Moguća nova prava bolesnika

Danas je sasvim jasno to da postoje osobe s ovim problemom i da im je potrebna stručna pomoć, bez obzira na formalni put njegova priznavanja koji je, razumljivo, sporiji. 

Službena dijagnoza i definirani dijagnostički kriteriji omogućit će stručnjacima korištenje zajedničkog jezika, a to znači komparabilna istraživanja, komparabilne statistike, komparabilne intervencije... 

I na političko-formalnoj razini to znači određena prava i izdvajanja konkretno za ovu kategoriju bolesnika, što je svakako dobrodošlo, počevši od prevencije preko tretmana do rehabilitacije ovisnika. 

'Vjerujemo da će i javnost postati senzibiliziranija za ovu problematiku te da će se o njoj više diskutirati i debatirati. Ne treba se bojati tereta službene dijagnoze ni stigmatizacije. Bitno je biti iskren sam prema sebi i što prije napraviti iskorak u pravom smjeru', poručila je Rojnić Palavra. 

Stručnjaci će ocijeniti radi li se o samostalnoj ovisnosti o videoigricama/internetu ili se pak ona razvila uz dodatan psihički problem.

'Skloniji smo vjerovati da se radi o zasebnom entitetu, a ne samo simptomu nekog drugog mentalnog poremećaja, no budućnost će pokazati jesmo li bili u pravu. 

Uključenje obitelji u proces liječenja neizostavno je. Nadajmo se barem da će se u tretman uključiti što veći broj osoba s ovim problemom, i to u što ranijoj fazi bolesti, kada je oporavak najizgledniji', zaključila je Rojnić Palavra. 

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!