prozor u svemir

Na novoj karti svemira ucrtano 300 tisuća novih galaktika

  • Autor: M.S./Hina
  • Zadnja izmjena 19.02.2019 11:24
  • Objavljeno 19.02.2019 u 11:24
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Poznati svemir upravo je postao mnogo veći. Nova karta noćnog neba ocrtala je stotine tisuća prethodno nepoznatih galaktika, otkrivenih korištenjem teleskopa koji može detektirati izvore svjetlosti što ih optički instrumenti ne mogu vidjeti.

Međunarodna skupina astronoma koja stoji iza ovog istraživanja svemira kaže da njihovo otkriće doslovno baca novo svjetlo na najdublje tajne svemira, uključujući fiziku crnih rupa i razvoj galaktika.

'Ovo je novi prozor u svemir', rekao je Cyril Tasse, astronom iz pariške zvjezdarnice. 'Kada smo ugledali prve snimke zapitali smo se: što je ovo? Ništa slično nismo vidjeli prije.'

Otkriveno 300 tisuća izvora svjetlosti

Više od 200 astronoma iz 18 zemalja bilo je uključeno u studiju, kojom se radioastronomijom pregledavalo nebo iznad sjeverne polutke i otkrilo 300.000 izvora svjetlosti za koje se smatra da su nove galaktike.

Radioastronomija znanstvenicima omogućuje da svemir istražuju radio valovima i detektiraju radijaciju koja se proizvede pri interakciji velikih nebeskih objekata.

Skupina se koristila teleskopom niske frekvencije (LOFAR) u Nizozemskoj kako bi pokupila tragove davne radijacije stvorene pri spajanju galaktika. Ti tragovi mogu se širiti milijunima svjetlosnih godina.

Otkriće novih izvora svjetlosti moglo bi pomoći znanstvenicima da bolje razumiju ponašanje jednog od najzagonetnijih fenomena svemira.

U svemiru ima više od 100 milijardi galaktika

Crne rupe, koje imaju toliko snažnu privlačnu gravitacijsku silu da im nijedna tvar ne može pobjeći, emitiraju radijaciju kada progutaju druge velike objekte, poput zvijezda. Tasse je rekao da će nova tehnika promoći astronomima da usporede crne rupe i uvide kako se formiraju i razvijaju.

'Ako gledate aktivnu crnu rupu, tragovi radijacije nestanu nakon milijuna godina i nećete ih vidjeti na visokoj frekvenciji svjetlosti. Ali na niskoj, možemo vidjeti mnogo starije elektrone', kazao je Tasse.

  • +7
  • +4

Ovo su najljepše fotografije svemira snimljene teleskopom Spitzer

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: NASA

Snimke koje je proizveo teleskop Hubble znanstvenike je doveo do uvjerenja da u svemiru ima više od 100 milijardi galaktika, iako su mnoge prestare i predaleke da bi se moglo opaziti tradicionalnim tehnikama.

Europska mreža radio antena

Karta koja je stvorena zahvaljujući LOFAR-u, i djelomično objavljena u časopisu Astronomy & Astrophysics, sadrži samo dva posto vidljivog neba. LOFAR je sastavljen od europske mreže radio antena koja se proteže preko sedam zemalja, čime formira ekvivalent satelitskom tanjuru promjera 1300 kilometara.

'Najstariji objekti u svemiru stari su oko 11 do 12 milijardi svjetlosnih godina. Očekujem da ćemo uskoro moći vidjeti mnogo takvih', zaključio je Tasse.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!