cracksNow na crnoj listi

Popularni program za prijenos datoteka izbačen s torrenta jer je zaražen ucjenjivačkim softverom

19.02.2019 u 09:47

Bionic
Reading

CracksNow, popularni skidač crackova i keygena, zabranjen je na nekoliko torrent stranica jer je više puta dokazano da prenosi i zlonamjerni softver

Nije nimalo ugodno no nitko se neće pretjerano iznenaditi ako zajedno s filmovima, glazbom i softvera s kakvog torrenta povuče i neki virus. No živci su u ozbiljnoj opasnosti kad vas se nešto slično dogodi nakon korištenja popularnih i, mislili ste pouzdanih, prijenosnika datoteka.

CracksNow, popularni skidač crackova i keygena, zabranjen je na nekoliko torrent stranica jer je više puta dokazano da prenosi i zlonamjerni softver. U posljednjih nekoliko mjeseci, tvrdi TorrentFreak, mnogi su se žalili da su s preuzetim datotekama pokupili GandCrab ransomware i druge zloćudne programe koji mogu oštetiti računala.

GandCrab šifrira podatke i traži otkupninu

Otkriven prošle godine, GandCrab je široko rasprostranjena prijetnja. On šifrira sve datoteke u zaraženom sustavu i od žrtava traži plaćanje otkupnine u digitalnoj valuti ako žele da im se otključa računalo.

TEHNO SAVJETI

Isprobajte ove trikove za sigurnije surfanje na Androidu

Pogledaj galeriju

GandCrab ransomware se raširio krajem prošlog mjeseca masivnom kampanjom neželjene pošte. Ona je koristila phishing e-poštu koja je sadržavala zlonamjerni Microsoft Wordov dokument za isporuku zlonamjernog softvera. The Pirate Bay, TorrentGalaxy i 1337x neke su od najpopularnijih torrent stranica koje su zabranile CracksNow.

Ako ne može Google, kako će onda torrenti

'Zabranio sam ga jer sam u njegovim uploadovima pronašao ransomware. Odmah sam upozorio njihovo osoblje da istraže i poduznu odgovarajuće mjere, što su oni i učinili', objasnio je administrator 1337x. 'CracksNow je bio pouzdan i ponekad je znao bio upozoren zbog manjih prekršaja. Koliko je nama poznato, preostali torrenti nisu zaraženi, ali njegov račun treba ukloniti.'

Evo pet najboljih besplatnih antivirusnih programa za PC Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Neke torrent stranice zaposlite su timove koji provjeravaju većinu prenesenih datoteka. No kad ni Google ne može otkriti zlonamjerni softver u aplikacijama u Play Storeu, onda je pitamnje kako bi to mogli učiniti oni koji održavaju stranice s torrentima.

Stručnjaci stoga savjetuju korisnike da izbjegavaju preuzimanje softverskih datoteka s torrenta i da se radije oslanjaju na pouzdane izvore.