Dragulj iz zviježđa Lire

Vega, jedna od najsjanijih zvijezda na nebu, približava se brzinom od 15 kilometara na sat

05.02.2019 u 10:02

Bionic
Reading

Prije otprilike 14.000 godina Vega se nalazila na mjestu današnje zvijezde Sjevernjače. Njena je masa 2,5 puta je veća od mase Sunca, a njena površinska temperatura iznosi 9500 Kelvina.

Vega je jedna od najsjajnijih zvijezda. Znanstvenici su izračunali da je peta po sjaju na cijelom nebu, dok je na sjevernom djelu neba jačinom sjaja odmah iza Arcturusa. Kažu da je 52 puta sjajnija od našeg Sunca.

Nalazi su u zviježđu Lire i spada među dvojne zvijezde jer je pronađen je i njen manji pratitelj. Lira je najbolje vidljiva ljeti, a od nas je udaljena samo 25,2 svjetlosne godine.

Uz Arcturus i Capellu, Vega je jedna od tri sjajne zvijezde koje sjeverni dio neba dijele na trećine. S Altairom iz zviježđa Orla i Denebom iz zviježđa Labud ona čini takozvani Veliki ljetni trokut.

Vega je standard za usporedbu zvijezda

Masa Vege 2,5 puta je veća od mase Sunca, a njena površinska temperatura iznosi 9500 Kelvina. Njena bijela boja i prividna magnituda učinile su je standardom za usporedbu ostalih zvijezda.

Prije otprilike 14.000 godina nalazila se na mjestu današnje zvijezde Sjevernjače, a danas se u njenoj blizini nalazi točka prema kojoj se giba Sunčev sustav brzinom od 20 kilometara u sekundi. Vega nam se približava brzinom od 15 kilometara u sekundi.

Vega Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Vega se nalazi u Liri, jednoj od 88 modernih i 48 originalnih Ptolemejevih zviježđa. Tako sjajna zvijezda kao što je Vega zapela je za oko još našim precima i ona je, baš kao i cijelo zviježđe Lire, povezana s nizom mitova i priča.

Vega i okolne zvijezde najčešće se prikazuju kao lira, drevni gudački instrument sličan harfi. U usporedbi s nekim drugim konstelacijama - divovskim medvjedima, velikim lovcima, letećim konjem - glazbeni instrument na prvi pogled ne djeluje prejerano moćno. No valja znati da je, prema starogrčkoj mitologiji, bog Hermes liru napravio od oklopa velike kornjače i ukrasio je životinjskom kožom i antilopinim rogovima.

Lirini susjedi: Zmaj, Herkul, Lisica i Labud

Lira je bila povezana s Apolonovim vrlinama umjerenosti i staloženosti, dok je Dioniz predstavljao ekstazu i slavlje.

  • +6
Svemirski turizam Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Apolon je liru darovao Orfeju koju ju je svirao tako milozvučno da su čak i divlje zvijeri, kamenje i stabla ostajali očarani njegovom glazbom. Nakon što je Orfej ubijen, njegova je lira bačena u rijeku. Zeus je potom naredio orlu da izvadi liru i da se s njom vine u nebo. I zato danas uz Liru na nebu imamo i Orla.

Lira pripada sjevernoj nebeskoj hemisferi. Susjedna zviježđa su Zmaj, Herkul, Lisica i Labud.

Supernova Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

U arapskoj tradiciji Vega je bila povezana s grabežljivim pricama; orlovima ili supovima. U mnogim prikazima neba Lira je prikazana kao ptica s istrumentom među krilima.

Vega je ponekad smještena izuzetno visoko na nebu. Za ljetnih noći može vam se nalaziti gotovo iznad glave pa ju je najbolje promatrati zavaljen u stolac. Dopuste li vremenske prilike, Vegu možete vidjeti i bilo koje druge vedre noći u godini. Pa ako ne možete spavati...