svemirsko ljepilo

Otkrivena nova galaktika bez tamne tvari, znanstvenici se pitaju kako je to moguće

29.03.2018 u 09:33

Bionic
Reading

Do sada se vjerovalo kako svaka galaktika mora imati više tamne tvari nego obične jer na planete djeluje poput 'ljepila' i drži ih zajedno. Nova galaktika je veća od naše Mliječne staze, a ima 250 puta manje zvijezda

Astronomi su otkrili novu galaktiku koja gotovo da i nema tamne tvari za koju se vjeruje da djeluje kao neka vrsta 'ljepila' koje pomaže u formiranju galaktika. Veća je od Mliječnog puta, naše galaktike, a ima mnogo manje zvijezda. Otkriće je značajno jer se do sada vjerovalo kako tamna stvar stvara dodatnu masu i 'višak' gravitacije koji omogućuje galaktikama da se ne raspadnu.

Ovo otkriće je 'izazov postojećim teorijama o nastanku galaktika', istaknuo je Pieter van Dokkum sa sveučilišta Yale, u Sjedinjenim Državama, glavni autor studije objavljene u srijedu u časopisu Nature.

Spomenuta galaktika nazvana NGC 1052-DF2, ili kraće DF2, udaljena je od Zemlje 65 milijuna svjetlosnih godina i pripada skupini ultradifuznih galaktika iznimno male gustoće. Veća je od Mliječnog puta, naše galaktike, a ima 250 puta manje zvijezda.

'Riječ je o iznimnom otkriću jer se smatra da bi galaktike trebale sadržavati više tamne nego obične tvari', ističe institut za astronomiju i astrofiziku Dunlap pri sveučilištu u Torontu čiji su istraživači sudjelovali u izradi studije.

  • +8
Sva ljepota svemira zabilježena teleskopom Hubble Izvor: Licencirane fotografije / Autor: NASA/Hubble

Obična tvar (atomi) koja čine zvijezde, planete, plin i prašinu galaktika čini tek 5 posto svemira. Tamna tvar koja je i danas jedna od najvećih zagonetki suvremene astrofizike, čini više od 25 posto svemira. Nevidljiva je i može se otkriti samo na temelju njezina gravitacijskog djelovanja na druga tijela u svemiru.

Znanstvenici su dosad smatrali da 'sve galaktike imaju tamnu tvar. Ovako velika galaktika morala bi imati trideset puta više tamne nego obične tvari', rekao je za AFP Roberto Abraham sa sveučilišta u Torontu. 'Umjesto toga, otkrili smo da uopće nema tamne tvari. To ne bi smjelo biti moguće', dodao je.

DF2 je otkrivena pomoću originalnog optičkog teleskopa nazvanog Dragonfly (Vilin konjic). Konstruirali su ga Pieter van Dokkum i Roberto Abraham. Postavljen je u Arizoni i ima 48 leća. Njime se mogu promatrati svemirska tijela veoma slabog sjaja. Zahvaljujući tome je i mogao otkriti ultradifuzne galaktike.