projekt RemoveDEBRIS

Harpunom, mrežom i balonima u lovu na svemirsko smeće

18.02.2019 u 13:23

Bionic
Reading

Francusko-njemački TV kanal ARTE snimio je jednosatni dokumentarac o impresivnoj količini smeća u našoj atmosferi. Snimljen s Međunarodne svemirske stanice, ovaj dokumentarac prikazuje ne samo ostatke, već i različita rješenja koja su istraživači razvili kako bi ih uhvatili i dezintegrirali.

Ovaj dokumentarac, dostupan online do 17. ožujka, ujedno nas je podsjetio na projekt čišćenja svemira od svemirskog smeća. Naime, procjenjuje se da se u Zemljinoj orbiti nalazi oko 40.000 različitih objekata i približno 7600 tona taznoraznog svemirskog otpada.

Kako bi otkrili način da se svo to smeće prikupi i dezintegrira, prije nekoliko godina pokrenut je međunarodni projekt RemoveDEBRIS.

Platformu satelita proizveo je britanski Surrey Satellite Technology (SSTL), a u projektu aktivno sudjeluju i Airbus, ArianeGroup, Švicarski centar za elektroniku i mikrotehnologiju, Inria, tvrtka za inovativna rješenja u svemiru, Svemirski centar Surrey te sveučilište Stellenbosch.

Kao izdašnji sufinancijer, projekt podržava i Europska komisija.

RemoveDEBRIS: kako očistiti svemir od nagomilanog otpada Izvor: Društvene mreže / Autor: equinoxgraphics

Glavna satelitska platforma, teška stotinjak kilograma, još je prošle godine raketom SpaceX Falcon 9 poslana na Međunarodnu svemirsku stanicu, gdje su je NanoRacks Kaber sustavi postavili u orbitu kako bi se nizom pokusa isprobali razni načini čišćenja svemira od otpada.

RemoveDEBRIS Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Misijom RemoveDEBRIS htjela se testirati učinkovitost nekoliko ADR tehnologija za aktivno čišćenje otpada na lažnim ciljevima u orbiti Zemlje.

Platforma je stoga opremljena mrežom, harpunom, instrumentom za lasersko mjerenje udaljenosti, 'dragsailom', odnosno nekom vrstom svemirskog jedra koje guraju fotoni, te s dva minijaturna istraživačka satelita zvana CubeSats.

Hvatanje svemirskog otpada harpunom Izvor: Društvene mreže / Autor: SciNews

U jednom od eksperimenata, CubeSat zvan DebrisSat 1 mrežom je trebao uhvatiti otpad te ga potom usmjeriti u Zemljinu atmosferu kako bi tamo izgorio. U lov na svemirski otpad pošlo se i svemirskim harpunom kojim se smeće gađa baš kao što kitolovci harpunom love kitove.

U posljednjem eksperimentu svemirski bi se otpad lovio 'dragsailom', velikim svemirskim jedrom u koje bi se ulovio otpad koji lebdi svemirom. Potom bi se jedro usmjerilo prema Zemljinoj atmosferi u kojoj bi sav taj svemirski otpad izgorio i dezintegrirao se.