ČETVRTA IKAD

Teleskop Hubble snimio je ogromnu 'tamnu oluju' kako divlja Neptunom

  • Autor: Miroslav Wranka
  • Zadnja izmjena 08.02.2019 12:21
  • Objavljeno 08.02.2019 u 12:21
tportal

Izvor: NASA / Autor: NASA/ESA/A. Simon (GSFC)/M.H. Wong and A. Hsu (UC Berkeley)

Svemirski teleskop Hubble otkrio je 'tamni vrtlog' kako divlja po Neptunu. Veličinom bi mogao progutati 20 posto površine Zemlje

Tijekom rutinskog pregleda vanjskog dijela Sunčevog sustava svemirski teleskop Hubble otkrio je novi tajanstveni 'tamni vrtlog' u oblacima Neptuna, objavila je američka svemirska agencija NASA u suradnji sa Space Telescope Science Institute (STScI), organizacijom koja bira što će teleskop istraživati temeljem prijedloga znanstvenika diljem svijeta.

Nova neptunska oluja je ogromna, promjera gotovo 11 tisuća kilometara. Kad bi bila na Zemlji, pokrila bi područje od New Yorka u Sjedinjenim Državama do vrha Južne Amerike. Mogla bi progutati oko petine Zemljine površine.

Vodič za putnike kroz galaksiju

Karte za svemirski let trenutno su teško dostupne i skupe, ali postoje načini kako da se i vi ukrcate u raketu

Pogledaj galeriju
11

Čini se kako je ograničena na sjevernu polutku Neptuna, u blizini nakupine svijetlih bijelih oblaka. Takvi oblaci nastaju zato što se oluja gura okolni zrak prema višim dijelovima atmosfere, hladi ga i zamrzava. U ovom slučaju smrznuti materijal gotovo sigurno je metan.

Sličan proces događa se i na Zemlji: oblaci oblika palačinki pojavljuju se kad zrak biva potisnut preko planina. No, Neptun nema čvrsto tlo.

Ovo je četvrta 'tamna oluja' dosad otkrivena na Neptunu. Najgore oluje na Zemlji ne traju dulje od nekoliko dana ili tjedana, ova na Neptunu mogla bi trajati godinama. Rekord zasad drži Velika crvena pjega na Jupiteru, za koju znamo bar 400 godina, ali ona se postupno smanjuje.

Prve dvije oluje na Neptunu otkrila je NASA-ina sonda Voyager 2 1989. godine, što je bio prvi i zasad jedini prelet ljudske letjelice pored tog plinovitog planeta, piše Business Insider.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!