DOSADNA NAPAST

Mobiteli će nam automatski ispravljati i gramatiku?

08.08.2013 u 12:28

Bionic
Reading

Automatsko ispravljanje pravopisnih pogrešaka pokazalo se kao dobar izvor zabave zbog svoje nepreciznosti i sklonosti greškama pa se postavlja pitanje na što će ličiti automatsko ispravljanje gramatičkih pogrešaka

Sjećate li se 'T9'? Opcije koja je više ili manje uspješno pokušavala predvidjeti koju riječ želite napisati u SMS poruci kako bi vam uštedjela vrijeme i tipkanje?

Nju je s vremenom zamijenio 'autocorrect' odnosno automatsko ispravljanje pravopisno netočnih riječi. Internet je prepun smiješnih primjera kad 'autocorrect' krivo shvati namjere korisnika i upotrijebi riječ koja korisniku nije bila ni na kraj pameti.

I dok se 'autocorrect' najviše koristi na engleskom govornom području, to ne znači da nema svoju verziju i za druge jezike.

No tvorci 'T9' sad rade na još jednom programu koji predviđa korisnikovo ponašanje, a mogao bi biti još naporniji od 'autocorrecta'.

Kako javlja The Atlantic Wire, tvrtka Nuance radi na algoritmu koji bi, osim pravopisa, provjeravao i gramatiku u porukama.

Novi algoritam pratio bio cijelu rečenicu i određivao pravilan kontekst za svaku riječ ovisno o gramatičkim pravilima. Potom bi korisniku ponudio ispravke i dao mu izbor - želi li ispraviti netočnosti ili ih ostaviti takve kakve jesu.

Naravno, baš kao i 'T9', novi bi algoritam pratio kakvim se rječnikom koristi korisnik i dodavao i riječi iz žargona ili kratice koje su postale uobičajene u doba interneta i tekstualnih poruka.

Bit će zanimljivo vidjeti, ako Nuanceov program zaživi, hoće li biti prilagođen i za druge jezike, a ne samo engleski. Jer engleska je gramatika relativno jednostavna u odnosu na, primjerice, njemačku ili hrvatsku.

Dok uz 'autocorrect' ne dobijemo i 'autogrammar', korisnici će i dalje morati obratiti pozornost na ono što pišu kako bi primatelji mogli razumjeti što su željeli reći.