hit u oroslavju

Mladi građevinac otvara nesvakidašnji Park znanosti u Zagorju, evo što nam je ispričao kad smo ga posjetili

27.05.2018 u 15:50

Bionic
Reading

Luka Veverec u svom dvorištu u Hrvatskom zagorju odlučio je osmisliti interaktivni znanstveni park namijenjen djeci i odraslima. Odlučili smo ga posjetiti prije no što u lipnju službeno otvori vrata i saznati kakvi su mu planovi i očekivanja

Luka Veverec je visok i stasit 35-godišnji Zagorac impresivne brade i zaraznog entuzijazma, kakav se rijetko sreće. Završio je građevinu, ali je razmjerno brzo shvatio kako to nije posao za njega. 'Jednostavno, nije mi se svidjelo', ispričao nam je dok smo sjedili u sjeni razgranatog stabla uz obiteljsku kuću, u čijem je dvorištu podigao Park znanosti. Park se nalazi u Oroslavju, tridesetak kilometara udaljenom od Zagreba.

'Jedan svjetski znanstveni muzej oduševio me načinom na koji je moguće prepričati gotovo svaku priču iz prirodnih grupa predmeta tako da se pritom dobro zabaviš. Poslije povratka u Hrvatsku odlučio sam da i ja to mogu napraviti. I tako je priča krenula', kaže nam Veverec.

  • +13
Park znanosti u Oroslavju Izvor: tportal.hr / Autor: Miroslav Wranka

Zašto baš na tom mjestu? 'Dugo sam razmišljao o lokaciji parka. Naposljetku sam odlučio podići prvi Park znanosti u dvorištu obiteljske kuće, oko koje imam prostora širiti tu priču na sve strane', pojasnio je.

Pet tisuća kvadratnih metara, koliko Park trenutno pokriva, namjerava proširiti na ukupno 12 tisuća te na njih postaviti pedesetak eksponata na otvorenom, dostupnih javnosti od travnja do listopada. Zasad mu nedostaje financija kako bi te planove i ostvario. Stoga planira postupno razvijati projekt, u etapama.

Šest godina, tri četvrt milijuna kuna i priča o svakom eksponatu

To mu nije strano: samu ideju razrađivao je šest godina, što se može prepoznati i po pojedinostima o kojima je vodio računa pri nastanku Parka u sadašnjem obliku. U realizaciju je krenuo u jesen 2016. godine. Pomoglo mu je dvadesetak prijatelja raznih profila, od strojara i arhitekata, preko dizajnera, do profesora na fakultetima i nastavnika u školama.

Nije riječ o financijski malom pothvatu. Projekt je u prvoj fazi tražio investicije vrijedne sto tisuća eura, odnosno gotovo tri četvrt milijuna kuna. Osim vlastitim radom i novcima, Luka ga je financirao sredstvima Ministarstva turizma i novcem koji je dobio kao drugoplasirani među 264 prijavljena na natječaju Moj Zaba start Zagrebačke banke. Pripomogli su obitelj i djevojka, no ipak je financijsku konstrukciju na kraju morao zatvoriti kreditom.

Čini se kako problema s prihodima ne bi smjelo biti. Iako će Park znanosti službeno otvoriti vrata tek u lipnju i nije dovršen, skupine školske djece već sad dolaze kako bi vidjele što se nudi i učile kroz zabavu. S jednom od njih mimoišli smo se pri dolasku do Mokrica. Prema Lukinim riječima, neke od tih skupina potegle su čak iz Vukovara, Pule i Zadra, a bilo je i grupa iz susjedne Slovenije.

Zanimanje ne čudi jer je sadržaja ove vrste u Hrvatskoj vrlo malo. S druge strane, Park znanosti zabavan je i intrigantan čak i nedovršen jer Luka ima zanimljivu priču i izazov za svaki od 25 trenutno dostupnih eksponata. Namijenjeni su prvenstveno djeci, ali to ne znači da odrasli ne mogu čuti i doznati štošta zanimljivo i korisno.

Sve iz domaće radinosti

Edukativno-zabavne eksponate iz područja matematike, fizike, astronomije i psihologije potrebno je pokretati, osluškivati, mjeriti i tako spoznati kako i zašto funkcionira određeni od njih.

Između ostalog, možete odsvirati vrlo poznatu melodiju na glazbenoj ogradi, otkriti čemu su služila zvučna zrcala u Drugom svjetskom ratu, poigrati se Newtonovim njihalom i nizom optičkih iluzija, zaviriti u periskop podmornice…

Sve eksponate osmislio je Luka u suradnji sa svojim timom, a izradu je povjerio brojnim zagorskim majstorima, obrtima i tvrtkama koji su uspjeli preživjeti tranzicijsko rastakanje proizvodnih pogona u Hrvata.

'Eksponati su projektirani i izrađeni u skladu s propisima Europske unije, certificirani, prate najviše standarde kvalitete materijala, proizvodnje, kao i sigurnosne standarde upotrebe. Proces osmišljavanja i izvedbe ovakvog proizvoda nije nimalo lak. Pored dobre ideje traži znanje, dozvole, budžet, vrijeme... Koga zanima više, može nam se obratiti', poručio je Luka.

Čitav projekt Parka znanosti, kao i izvedba eksponata, autorsko su djelo i zaštićeni autorskim pravima. Trenutno na projektu radi deset stalnih suradnika. Plan je uključiti barem još toliko njih. U prvoj godini, koja će poslužiti za uhodavanje, očekuje oko pet tisuća posjetitelja. Poslije proširenja sadržaja u narednom razdoblju planirani broj posjetitelja trebao bi se kretati između 10 i 15 tisuća godišnje.

Osim za Park, Luka je instalacije eksponata spreman raditi i za vanjske naručitelje, a povrat investicije očekuje u roku od četiri godine.

Ipak, zasad je najviše zaokupljen radovima koje je potrebno obaviti kako bi Park i službeno otvorio vrata krajem idućeg mjeseca.

Ponajprije se to odnosi na zgradu u kojoj će biti suvenirnica, mjesto za prodaju karata i sanitarni čvorovi. No Park će u budućnosti dobiti i posebno uređene staze, nazvane po znanstvenim velikanima, table s opisima svakog eksponata, rasvjetu i parkiralište za autobus, a ono će također biti smješteno u dvorištu Veverčevih.

Park znanosti nalazi se u naselju Mokrice u Oroslavju, gradiću nedaleko od Zaboka u Hrvatskom zagorju. O ovom hvalevrijednom projektu više možete doznati na web stranici Parka znanosti, kao i na stranici projekta na Facebooku.