analiza

[INFOGRAFIKA] Koliko zarađuju programeri, a koliko ostali u IT sektoru? Pronašli smo podatke

18.05.2018 u 10:31

Bionic
Reading

Od 1368 oglasa u IT kategoriji objavljena u prva četiri mjeseca ove godine na portalu MojPosao, njih 590 odnosilo se na poziciju programera, a slijede informatičar, sistem administrator, sistem inženjer, tehničar za telekomunikacije, IT analitičar i tester. Evo kakve plaće su im ponuđene

Programeri u Hrvatskoj u prva četiri mjeseca ove godine zarađivali su u prosjeku 7299 kuna mjesečno, što je 30 posto više od prosjeka države, pokazuju najnoviji podaci portala MojPosao koje je dobio tportal. Naime, prosječna mjesečna plaća u Hrvatskoj je u prvom kvartalu 2018. godine iznosila 5596 kuna.

Najtraženiji programski jezici, otkrivaju nam s ovog servisa, su HTML/CSS JavaScript, C++, SQL, Python, ASP.net i Node.js.

Od 1368 oglasa u IT kategoriji objavljena u prva četiri mjeseca ove godine, njih 590 odnosilo se na poziciju programera, a slijede informatičar, sistem administrator, sistem inženjer, tehničar za telekomunikacije, IT analitičar i tester.

  • +13
Luka Abrus i zagrebački Five Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Poslodavci u prosjeku traže 2,5 godine radnog iskustva, a njih 95 posto nudi stalni radni odnos.

Najviše oglasa, njih 97 posto, odnosilo se na rad u Hrvatskoj, a slijede Njemačka, Ujedinjeni Arapski Emirati, Cipar, Nizozemska, Slovenija, Srbija, BiH, Mađarska, Estonija…

'U 56 oglasa traži se poznavanje naprednog i poslovnog engleskog te osam posto poznavanje njemačkog. Od ostalih jezika zastupljeni su talijanski, francuski i španjolski. Budući da je bilo otvorenih pozicija rad u Abu Dhabiju, u nekim oglasima se tražilo i poznavanje osnova arapskog. U 23 posto oglasa nije naznačeno potrebno poznavanje stranih jezika', kažu nam s portala MojPosao.

  • +5
Ana Car iz Infinuma Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Prema anketi koju je početkom godine pokrenuo Tomislav Grubišić iz Degordiana, a koju je ispunilo oko 1500 programera, prosječna plaća bila je nešto viša – 8650 kuna.

Pet hobija za programere kojima je dosta programiranja Izvor: Ostale fotografije / Autor: CC0

U prosjeku, pokazala je anketa, najviše zarađuju programeri koji rade s programskim jezikom Ruby, no takvih ima i najmanje. Gotovo 50 posto ispitanika čine programeri u tehnologijama Java i .NET koji u prosjeku zarađuju 8806, odnosno 9023 kuna. Najmanje zarađuju PHP programeri, čija prosječna plaća iznosi 7615 kuna, iznio je tada Grubišić.

  • +11
Alan Sumina i Nanobit Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

U odnosu na slično istraživanje koje je proveo prije pet godina, vidljiv je porast u iznosu prosječne plaće koji iznosi 10 posto.

Kako smo nedavno pisali, u ICT sektoru najbolje su plaćeni IT menadžeri (12.571 kunu), programeri zarađuju od 7000 do 9000 kuna, a najslabije kotiraju web dizajneri, web administratori i serviseri s plaćama osjetno ispod nacionalnog prosjeka.

S obzirom na kroničan nedostatak ovog kadra u Hrvatskoj, može se očekivati da će plaće u sljedećem periodu i dalje rasti.