GEJMING

Kako do 250.000 kuna koje Ministarstvo kulture kreativcima nudi za izradu videoigara? Doznali smo na licu mjesta

18.05.2018 u 08:53

Bionic
Reading

Ministarstvo kulture nedavno je objavilo javni poziv za poticanje poduzetništva koji, citiramo, 'potiče kulturne i kreativne industrije', a među njima se od ove godine nalazi i razvoj videoigara

Gejming industrija već godinama bilježi strahoviti porast, a sada lokalnim developerima, umjetnicima i poduzetnicima u tome želi pomoći i Ministarstvo kulture. Nedavno je, naime, objavljen javni poziv za poticanje poduzetništva koji potiče kulturne i kreativne industrije, a među njima se po prvi put nalazi i proizvodnja videoigara 'umjetničkog i kulturnog značaja'.

O čemu se radi?

Što točno znači da videoigra ima 'umjetnički i kulturni značaj'? Mora li projekt poštovati određena obilježja vezana uz hrvatsku kulturu i umjetničku scenu? Odlučili smo to pitati Ministarstvo kulture.

Ovi laptopi skrojeni su za hardcore gejming Izvor: Promo fotografije / Autor: Hewlett-Packard

Evo što su nam odgovorili:

'Pod pojmom videoigre umjetničkog i kulturnog značaja podrazumijevamo videoigre u kojima je od ključnog značaja umjetnički izričaj područja obuhvaćenih izradom videoigre (vizualni aspekt, dizajn, animacija, glazba, priča), koje posebno ističu kreativnost dizajna i vizualnog dojma, inovativnost i kvalitetu sadržaja te mogu pridonijeti razvoju i promociji kulturnog identiteta.'

Drugim riječima, igra mora imati dobru ideju, grafiku, priču i dizajn koji naginju prema umjetničkoj strani.

'Stručno povjerenstvo će se uz navedeno voditi i ostalim kriterijima navedenim u Uputama za prijavitelje ovog Javnog poziva te temeljnim kriterijima procjene programa javnih potreba u kulturi koji vrijede za sva programska područja (Pravilnik o izboru i utvrđivanju programa javnih potreba u kulturi („Narodne novine“, broj 55/16.)).'

PRIJENOSNI UŽICI

Ove video igre svaki gejmer mora instalirati

Pogledaj galeriju

Kompenzacija troškova

Svi subjekata opisani u pozivu imaju pravo na zahtjev bespovratne potpore u visini do 85 posto prihvatljivih troškova cijelog projekta. U slučaju gejminga govorimo o svoti od 50.000 do 250.000 kuna.

Potpora se može iskoristiti za pokrivanje 50 posto bruto plaće novozaposlenih tijekom prve godine, kao i angažman honoraraca, nabavu softvera i opreme, razvoja distribucije, prodaje, kao i stjecanja novih znanja.

Natječaj je objavljen 7. svibnja, a traje 30 dana. Sve prijave sagledat će stručno povjerenstvo, a konačnu odluku donijet će ministrica kulture na temelju njihovog prijedloga.

Pozitivni trend

S obzirom na iskorak koji je Mininstarstvo kulture napravilo uvođenjem videoigara u svoj program javnih poticaja, zanimalo nas je hoće li se one financirati i slijedeće godine. Službeni odgovor iz Ministarstva prilično je ohrabrujući te glasi:

'Videoigre će se kao neizostavni segment kulturnih i kreativnih industrija, koji je prepoznat i od potprograma MEDIA Kreativne Europe, nastaviti podupirati kroz poticanje poduzetništva u kulturnim i kreativnim industrijama, a Ministarstvo kulture novim prijedlogom Zakona o audiovizualnim djelatnostima otvara mogućnost daljnjeg razvoja, regulacije i programske potpore proizvodnji videoigara u segmentu audiovizualnih djelatnosti.'

Više informacija o natječaju možete pronaći na web stranicama Ministarstva kulture.