čišćenje ladica

Stiže li nam napokon jedinstven punjač za sve uređaje? Saznali smo gdje leže najveće prepreke

13.05.2018 u 17:31

Bionic
Reading

Europski parlament traži veći pritisak na proizvođače elektroničkih uređaja kako bi prihvatili standard koji bi omogućio korištenje istog punjača za različite uređaje. No to neće biti jednostavno, kaže tportalu europarlamentarka Biljana Borzan

Odbor za unutarnje tržište i zaštitu potrošača Europskog parlamenta nedavno je ponovno aktualizirao pitanje jedinstvenog punjača za elektroničke uređaje.

TEHNO SAVJETI

Ove savjete za održavanje baterije smartfona ne želite zaobići

Pogledaj galeriju

'Direktiva o radijskoj opremi jasno nalaže da Komisija treba razviti jedinstveni punjač. Međutim Komisija je dosad samo okupljala predstavnike industrije i razgovarala o mogućem rješenju. Konkretni rokovi nisu dogovoreni. Budući da je prošlo dosta vremena, nadležni odbor u Europskom parlamentu traži da se pitanje aktualizira kako bi se izvršio pritisak na Komisiju. Izglasali smo da ćemo dići raspravu na razinu plenarne sjednice u Strasbourgu', rekla je tportalu hrvatska europarlamentarka Biljana Borzan.

Standard već imamo, ali...

Nije ovo prvi put da iz europskih institucija stiže takva inicijativa. Spomenuta direktiva, usvojena 2014. godine, obvezuje proizvođače na uvođenje zajedničkog punjača, dok su prve specifikacije za jedinstveni punjač s velikim proizvođačima usuglašene još 2009.

Ogromna većina proizvođača mobitela već koristi neku inačicu mikro USB-a, pa je u određenoj mjeri moguće koristiti punjače raznih proizvođača za punjenje uređaja.

  • +2
iPhone X Izvor: Profimedia / Autor: NN

Europska komisija je procijenila kako proizvođačima prvo treba ostaviti mogućnost za dobrovoljnu prilagodbu novom propisu. Europarlamentarci smatraju pak da više ne treba čekati.

'Komisijin pristup nije polučio rezultate. Trebala je staviti veći pritisak na proizvođače, što ćemo tražiti i na plenarnom zajedanju u Strasbourgu. Puno građana ima bar nekoliko punjača u ladicama. Dio njih koristimo, a dio njih je odavno zastario. Standardizacijom punjača najviše bi profitirali upravo potrošači - prema procjenama Europske komisije, riječ je o više od pola milijarde eura do 2021. godine - a velike prednosti će se ostvariti i za okoliš, u koji se godišnje odloži 51.000 tona punjača', uvjerena je Borzan.

Prepreka je i (pre)brz napredak tehnologije

Kako namjeravaju prisiliti proizvođače na standardizaciju? 'Zakon je već tu, samo se ne primjenjuje. Neki proizvođači ipak već rade na tome', ustvrdila je Borzan.

Najveća prepreka je, dodala je, to što se proizvođači ne mogu dogovoriti oko najučinkovitijeg načina punjenja uređaja i stalno razvijaju nove tehnologije. 'Čim se određeni način vidi kao rješenje, dođe do razvoja tehnologije, pa se krene ispočetka', istaknula je.

Jedan od razloga za to što Komisija oklijeva sa standardizacijom upravo je strah da se njome ne uguše inovacije i dovede do stagnacije razine kvalitete uređaja. 'Međutim procjene Komisije pokazuju kako se i djelomičnom standardizacijom može značajno uštedjeti. Parlament je predlagao bežično punjenje kao novu tehnologiju i zajedničko rješenje, ali inzistiramo na tome da mora biti cjenovno prihvatljivo', rekla nam je Borzan.

Hoće li biti treća sreća?

'Nadam se trećoj sreći kako bi inicijativa za standardizaciju punjača (inače već dva puta pokrenuta) konačno imala pozitivan ishod', rekao je Krunoslav Ćosić, glavni urednik na web portalu Portofon.com i jedan od vodećih domaćih stručnjaka za mobilnu telefoniju.

  • +2
Najbolji laptopi u 2017. Izvor: Promo fotografije / Autor: HP

'Osobno gotovo svakodnevno koristim nekoliko različitih punjača za dva različita mobitela, prijenosno računalo, fotoaparat. Povremeno koristim još nekoliko punjača za druge uređaje - starije prijenosno računalo, tablet, gimbal, četkicu za zube. Zaista je stresno imati toliko različitih punjača. I vrlo nezgodno nositi ih na putovanje, čime se povećava obujam i masa putne torbe (pa samim time i potrošnja goriva automobila ili zrakoplova kojim putujem) te zagađenje okoliša. Standardizacija je potrebna jer u većini situacija nema opravdanog razloga da uređaji koriste različite vrste punjača', smatra Ćosić.

Prema njegovu mišljenju, glavna prepreka pri standardizaciji punjača bit će to što određene vrste uređaja trebaju manju ili veću snagu, pa će zbog toga morati i dalje postojati nekoliko punjača.

jeste li ih zaigrali

Najzanimljivije igre za iPhone i Android mobitele

Pogledaj galeriju

'Bitno je da se standardiziraju barem konektori na elektroničkim uređajima. Jasno je kako nove generacije uređaja traže nove vrste konektora i napajanja, ali promjene ipak nisu na godišnjoj razini, već na desetljetnoj. Standardom bi mogao postati USB-C koji se već nalazi na sve većem broju uređaja, a koji podržava velike izlazne snage što mogu napajati i uređaje koji koriste malu snagu', prognozirao je Ćosić.

Političari će morati stisnuti proizvođače

Uvjeren je kako će standardizacija punjača svima olakšati život i poslovanje, a cijena punjača biti niža. 'Kad nam se pokvari punjač, nećemo morati kupovati novi, nego ćemo moći koristiti onaj drugog uređaja koji već posjedujemo.

Negativnih učinaka prisilne standardizacije ne bi trebalo biti jer standard kao što je USB-C ne zauzima previše mjesta na samim uređajima, što neće utjecati na dizajn i praktičnost. Dugoročno rješenje bi mogli biti bežični punjači, ali oni imaju određeni postotak gubitka energije (što nije pozitivno u pogledu ekologije i plaćanja potrošene energije), a ne mogu se pohvaliti ni velikim brzinama punjenja, koje su u pravilu sporije nego kada se za punjenje koristi kabel', istaknuo je Ćosić.

Ipak, očekuje da će određeni proizvođači pokušati eskivirati provedbu. 'Zato će vrlo bitna biti jaka ruka zakonodavca, kao što su prije nešto manje od godinu dana uspjeli ukinuti roaming u Europskoj uniji te u još nekoliko zemalja', zaključio je Ćosić.