ClearSpace-1

Misiju za čišćenje svemirskog smeća pogodilo je - svemirsko smeće

24.08.2023 u 21:26

Bionic
Reading

Misija ClearSpace-1 trebala je poslati pokvareni adapter za teret u njegovu 'vatrenu smrt', no u tome ju je spriječio drugi komad svemirskog smeća

U bizarnom stjecaju okolnosti, adapter za teret, a koji je prototip svemirskog 'smetlara' trebao preusmjeriti u Zemljinu orbitu, pogođen je drugim komadom svemirskog smeća, izvještava Gizmodo.

Adapter za teret VESPA kreće se oko Zemlje još od lansiranja rakete Vega. Riječ je o jednom od tisuća komada svemirskog smeća koje okružuje naš planet. Još 10. kolovoza ESA je upozorila 18. odred svemirske obrane SAD-a o komadima otpada primijećenima u blizini adaptera VESPA, sugerirajući da se objekt rasuo u komadiće zbog kolizije s drugim komadom svemirskog otpada.

Nakon desetljeća provedenog u orbiti, VESPA je trebala doprinijeti znanosti postavši prvim ciljem ClearSpacea-1, letjelice u obliku kandže koja je dizajnirana tako da zgrabi svemirsko smeće i pošalje ga u Zemljinu atmosferu, u kojoj će izgorjeti. Europska misija trebala je biti lansirana 2026. te se s VESPA-om trebala susresti kako bi isprobala novu tehnologiju eliminacije svemirskog smeća.

'Razvoj misije ClearSpace-1 nastavit će se po planu dok sagledavamo dodatne sakupljene podatke', piše u službenoj objavi europske agencije. 'ESA i partneri nastavljaju pažljivo procjenjivati utjecaj ovog sudara na misiju', dodaju.

Sudar dva komada otpada nije samo ironična anegdota iz Zemljine orbite. Riječ je o alarmantnom podsjetniku na problem koji predstavlja svemirski otpad. U Zemljinoj se orbiti, prema posljednjim procjenama Space Surveillance Networka američkog ministarstva obrane, nalazi više od 27.000 komada orbitalnog smeća, a pretpostavlja se da ih ima više - samo što nisu vidljivi. Količina smeća nastavit će rasti zbog globalne svemirske industrije, a povećana koncentracija svemirskog otpada znači da šanse za opasne svemirske sudare postaju sve veće.