VELIKO DOSTIGNUĆE

Indija je uspješno sletjela na Mjesec

23.08.2023 u 14:45

Bionic
Reading

Indijska misija Chandrayaan-3 uspješno je sletjela na teško pristupačan južni pol Mjeseca, obilježivši velik korak za Indiju i posredno, svjetsku znanstvenu zajednicu

Indija je postala prva zemlja koja je uspješno spustila svemirsku letjelicu blizu južnog pola Mjeseca, u povijesnom trenutku koji je izazvao oduševljenje na zabavama diljem zemlje.

Chandrayaan-3, što na sanskrtu znači 'mjesečeva letjelica', spustio je svoje slijetalo Vikram malo nakon 18 sati po lokalnom vremenu blizu slabo istraženog lunarnog južnog pola.

Misija je lansirana prije gotovo šest tjedana pred tisućama razdraganih gledatelja, a trebalo joj je puno više vremena da se stigne do Mjeseca od misija Apollo iz 1960-ih i 1970-ih, koje su stizale za nekoliko dana. Indija koristi mnogo manje moćne rakete od SAD-a. Umjesto toga, sonda je nekoliko puta obišla Zemlju kako bi dobila na brzini prije nego što je krenula na mjesečevu lunarnu putanju.

Neravan teren otežava slijetanje na južni pol. Vodeni led u regiji mogao bi opskrbljivati gorivom, kisikom i pitkom vodom za buduće misije.

Godine 2019. ISRO-ova misija Chandrayaan-2 uspješno je rasporedila orbiter, ali se njegov lender srušio.

  • +15
Indija sletjela na Mjesec Izvor: Screenshot / Autor: ISRO Official

Rusija je u ponedjeljak priopćila da je njena prva misija na Mjesec u 47 godina - koja je također ciljala na južni pol - propala nakon što se njezina svemirska letjelica Luna-25 otela kontroli i srušila na Mjesec.

Izvor: Društvene mreže / Autor: ISRO Official

Ako će sve ići po planu, rover sa šest kotača lutat će lunarnom površinom prikupljajući slike i podatke.

'Indija je sada na Mjesecu', rekao je indijski premijer Modi, obraćajući se Isro kontrolnoj sobi. 'Trenutno je u Južnoafričkoj Republici', rekao je na hindskom, 'ali je u mislma Chandrayaanom-3 kao i svi ostali u zemlji'. Modi je čestitao Isro kontrolnoj sobi i svim ostalim Indijcima na ovom značajnom postignuću.

'Indijska uspješna misija na Mjesec nije samo Indijska', kaže Modi govoreći virtualno, sada na engleskom. Modi je pohvalio indijski 'pristup usmjeren na čovjeka', rekavši da 'jedna Zemlja, jedna obitelj, jedna budućnost odzvanjaju cijelim svijetom'.

U izjavi je potaknuo i druge zemlje da pokrenu vlastite misije, rekavši da je uspjeh Indije uspjeh cijelog čovječanstva. 'Svi možemo težiti Mjesecu i šire.' 'Nebo nije granica', nastavio je Modi.

'Ovaj dan pokazuje kako možemo učiti iz svojih neuspjeha kako bismo na kraju uspjeli', dodao je, referirajući se na ranije neuspjele misije slijetanja na Mjesec.