Utrka s vremenom

Milijarde dolara za milijarde doza: Ovo je šest najizglednijih kandidata za cjepivo protiv koronavirusa

27.07.2020 u 12:27

Bionic
Reading

Znanstvenici širom svijeta smišljaju desetke načina na koje će proizvesti najbolje kandidate za cjepivo protiv novog koronavirusa; i rade to neviđenom brzinom

Prošlo je tek malo više od pola godine otkako je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) prvi put upozorila svijet na tajanstven skup slučajeva upale pluća u kineskom Wuhanu, a širom svijeta priprema se čak 166 cjepiva za zaustavljanje koronavirusa, uzročnika bolesti zvane COVID-19.

Većina cjepiva kandidata je u pretkliničkim fazama, što znači da se još uvijek testiraju na životinjama ili u laboratoriju, ali neki kandidati došli su do faze u kojoj se njihovi učinci ispituju na ljudima. Live Science pobrojao je potencijalna cjepiva koja najviše obećavaju:

Sveučilište u Oxfordu / AstraZeneca

Cjepivo teško pamtljivog imena ChAdOx1 nCoV-19, takozvano oksfordsko cjepivo, razvija se u suradnji britanskog sveučilišta i farmaceutske tvrtke AstraZeneca. Napravljeno je od oslabljene verzije virusa obične prehlade, adenovirusa koji inficira čimpanze. Istraživači su genetski izmijenili virus i dodali mu gene što kodiraju takozvane spike proteine ​​koje koronavirus koristi za inficiranje ljudskih stanica. Teoretski, cjepivo će naučiti tijelo da prepozna ove šiljke, tako da ih imunološki sustav može uništiti.

U Brazilu su već počela testiranja treće faze u kojima će sudjelovati 5000 volontera. Ispitivanja bi se trebala provesti i na 10.500 Britanaca i 30.000 Amerikanaca. Uz to, znanstvenici iz Oxforda žele namjerno zaraziti dobrovoljce virusom u sklopu treće faze ili poslije nje, uz ispitivanja faze 3 ili nakon što budu završena, navodi Guardian.

Američko Ministarstvo zdravlja (HHS) spremno je dati tvrtki AstraZeneca 1,2 milijarde dolara kako bi ubrzali proces razvoja cjepiva i proizveli najmanje 300 milijuna doza. To je dio operacije Warp Speed, inicijative Trumpove administracije koja se želi domoći sigurnog i učinkovitog cjepiva do početka sljedeće godine.

Sinovac Biotech

Potencijalno cjepivo PiCoVacc pekinške kompanije Sinovac Biotech štiti rezus makaki majmune od infekcije novim koronavirusom. Cjepivo se pokazalo sigurnim i učinkovitim u ranim kliničkim ispitivanjima pa sad tvrtka po Brazilu traga za 8870 sudionika treće faze kliničkog ispitivanja.

Ovo cjepivo sastoji se od inaktivirane verzije virusa SARS-CoV-2. Riječ je o 'mrtvoj' inačici patogena koji uzrokuje bolest, za razliku od oslabljenih virusa koji su živa cjepiva.

Sinovac je ispitivanja prve i druge faze započeo u travnju u kineskoj provinciji Jiangsu. Sudionicima su dali dvije doze cjepiva koje nije izazvalo ozbiljne štetne posljedice, a navodno je više od 90 posto sudionika razvilo neutralizirajuća antitijela na cjepivo dva tjedna nakon primanja druge doze. Tvrtka sad provodi ispitivanje druge faze na starijim osobama, a kasnije će provesti i jedno na djeci i adolescentima.

Prethodno je Sinovac koristio istu tehnologiju na kasnije odobrenim cjepivima protiv hepatitisa A i B, svinjske i ptičje gripe te virusa koji uzrokuje bolest šake, usta i stopala.

Moderna / Nacionalni institut za alergije i zarazne bolesti

Potencijalno cjepivo mRNA-1273 američke biotehničke tvrtke Moderna i američkog Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti (NIAID) prvo je testirano na ljudima u Sjedinjenim Državama.

Modernina cjepiva oslanjaju se na dosad nekorištenu tehnologiju genetskog materijala, glasničkog RNK (mRNK). Tradicionalna cjepiva sačinjena su od oslabljenih ili neaktivnih virusa ili proteina tih virusa kako bi izazvala imunološki odgovor; mRNA cjepiva sačinjena su od genetskog materijala koji uči stanice da same grade virusne proteine. Obje vrste cjepiva pokreću imunološki odgovor u tijelu na napad virusa.

Početkom srpnja Moderna je objavila obećavajuće rane rezultate ispitivanja prve faze u kojem je sudjelovalo 45 sudionika. Nakon primanja dvije doze cjepiva svi sudionici razvili su veću količinu antitijela od onih pronađenih kod oporavljenih bolesnika. Moderna je već započela s drugom fazom ispitivanja, a treća faza s 30.000 sudionika trebala bi započeti ovih dana i trajati sve do kraja listopada.

Ubrzanom razvoju potencijalnog cjepiva pomoći će i financijska injekcija u sklopu operacije Warp Speed, vrijedna 483 milijuna dolara.

CanSinovo cjepivo preskače zadnju fazu testiranja i koristi se na kineskim vojnicima Izvor: Društvene mreže

CanSino Biologics / Pekinški institut za biotehnologiju

CanSino Biologics u suradnji s Pekinškim institutom za biotehnologiju razvio je potencijalno cjepivo na bazi oslabljenog adenovirusa. No, za razliku od oksfordskog cjepiva koje koristi adenovirus što inficira čimpanze, CanSino Biologics koristi adenovirus koji inficira ljude.

Ispitivanje, provedeno u epicentru pandemije u Wuhanu, uključivalo je 508 sudionika kojima su nasumično davane različite doze cjepiva ili placebo. Otprilike 90 posto sudionika razvilo je T-stanične odgovore, a njih otprilike 85 posto neutralizirajuća antitijela.

Rezultati su dovoljno dobri da bi se pokrenula i treća faza ispitivanja na mnogo većoj populaciji sudionika. Ta treća faza provela bi se izvan Kine, najvjerojatnije među siromašnim dobrovoljcima iz zemalja kao što je Brazil.

Sinopharm

Kineska nacionalna farmaceutska skupina Sinopharm priprema dva cjepiva, oba bazirana na inaktiviranim oblicima virusa SARS-CoV-2. Cjepiva su razvili Pekinški institut za biološke proizvode i Institut za biološke proizvode iz Wuhana. Ta bi cjepiva mogla biti spremna za upotrebu do kraja godine, objavljeno je krajem prošlog tjedna.

Riječ je o prvim inaktiviranim cjepivima na svijetu u trećoj fazi ispitivanja. Ispitivanja se provode u Abu Dabiju na 15.000 dobrovoljaca koji će dobiti jedan od dva soja cjepiva ili placebo. Dat će im dvije doze u razmaku od tri tjedna.

Pfizer / BioNTech / Fosun Pharmaceutical

Poput Moderne, Pfizer i njemačka biotehnološka tvrtka BioNTech razvijaju cjepivo koje koristi glasničku RNK kako bi potaknuo imunološki sustav da prepozna koronavirus. Cjepivo nije prouzročilo ozbiljne štetne događaje i moglo bi potaknuti imunološki odgovor, prema još nerecenziranim podacima početkom srpnja objavljenim u bazi podataka medRxiv.

U istraživanju je sudjelovalo 45 pacijenata kojima je davana jedna do tri doze cjepiva ili placeba. Cjepivo je potaknulo imunološki sustav da stvori 1,8 do 2,8 puta više antitijela od onih pronađenih kod oporavljenih bolesnika. Kasnije je Pfizer objavio da je cjepivo potaknulo i proizvodnju T-stanica specifičnih za novi koronavirus.

Prošli tjedan Trumpova administracija najavila je potpisivanje 1,95 milijardi dolara vrijednog ugovora s Pfizerom i BioNTechom za proizvodnju najmanje 100 milijuna doza njihovog cjepiva do kraja godine, dakako pokaže li se sigurnim i učinkovitim. Prvih pola milijardi doza Amerikanci bi dobili besplatno. Sklopljen je i sličan sporazum o isporuci 30 milijuna doza Velikoj Britaniji. Pfizer namjerava započeti opsežno istraživanje treće faze ovih dana, a prvi rezultati trebali bi se znati do listopada.