covid-19

Dobre vijesti iz Oxforda i Kine: Dva nezavisna ispitivanja različitih cjepiva pokazuju obećavajuće rezultate

  • Autor: Mladen Smrekar
  • Zadnja izmjena 21.07.2020 10:45
  • Objavljeno 21.07.2020 u 10:30
Idealno cjepivo protiv SARS-CoV-2-a trebalo bi biti učinkovito nakon jednog ili dva cijepljenja i pružiti najmanje šest mjeseci zaštite

Idealno cjepivo protiv SARS-CoV-2-a trebalo bi biti učinkovito nakon jednog ili dva cijepljenja i pružiti najmanje šest mjeseci zaštite

Izvor: Tetra Images / Profimedia / Autor: Tetra Images

Lancet je objavio dva odvojena istraživačka rada u sklopu globalne utrke za efikasnim cjepivom protiv Covida-19. U oba slučaja sudionicima je ubrizgan genetski modificirani virus obične prehlade kako bi se inducirao imunološki odgovor

U prvom istraživanju Sveučilišta u Oxfordu cjepivo je testirano na više od 1000 ljudi u Velikoj Britaniji. U usporedbi s kontrolnom skupinom, kojoj je davano cjepivo protiv meningitisa, cjepivo za SARS-CoV-2 uzrokovalo je češće sitnije nuspojave koje su se uglavnom smanjile uzimanjem paracetamola, a ozbiljnih štetnih posljedica nije bilo.

U drugom ispitivanju, koje su kineski istraživači proveli na više od 500 sudionika, kod kandidata koji su dobili pokusno cjepivo zabilježeno je znatno više štetnih učinaka nego u placebo skupini. Većina negativnih nuspojava bila je blaga ili umjerena, a najčešća teška reakcija bila je groznica.

Oba tima tvrde kako su njihova cjepiva proizvela imunološki odgovor kod ispitanika, ali priznaju da je potrebno još istraživanja prije no što se dobije odgovor na ključno pitanje: može li njihovo cjepivo zaustaviti COVID-19.

I britanski i kineski tim istraživača tvrde kako su njihova potencijalna cjepiva proizvela imunološki odgovor kod ispitanika

I britanski i kineski tim istraživača tvrde kako su njihova potencijalna cjepiva proizvela imunološki odgovor kod ispitanika

Izvor: Bod zlomu / Profimedia / Autor: David Špidlen

Idealno cjepivo protiv SARS-CoV-2-a trebalo bi biti učinkovito nakon jednog ili dva cijepljenja, djelovati u ciljanoj populaciji, uključujući starije odrasle osobe i one s drugim zdravstvenim stanjima, te pružiti zaštitu najmanje šest mjeseci i smanjiti daljnje prenošenje virusa.

Britansko ispitivanje u ranoj fazi otkriva da je cjepivo sigurno te izaziva malo nuspojava i snažne imunološke reakcije u oba dijela imunološkog sustava - izazivajući stanični imunološki odgovor unutar 14 dana od cijepljenja te odgovor antitijela u 28 dana da pronađe i napadne virus kada cirkulira u krvi ili limfnom sustavu.

'Novo cjepivo koristi obični virus prehlade (adenovirus) koji inficira čimpanze, ali je oslabljen tako da ne može izazvati nijednu bolest kod ljudi, a genetski je modificiran tako da kodira 'spike' protein ljudskog virusa SARS-CoV-2', objašnjava vodeći autor britanske studije, profesor Andrew Pollard sa Sveučilišta u Oxfordu. To znači da kad adenovirus uđe u stanice cijepljenih ljudi, on također donosi genetski kod 'spike' proteina.

'Imunološki sustav pronalazi i napada patogene na dva načina: antitijelima i T-staničnim odgovorom. Ovo cjepivo može oboje, tako da može napasti virus kada cirkulira tijelom, ali i zaražene stanice', otkriva Pollard. 'Nadamo se da to znači da će imunološki sustav pamtiti virus, tako da će naše cjepivo štititi ljude dulje vrijeme.'

'Čeka nas još dosta posla prije nego što potvrdimo može li naše cjepivo pomoći, ali rani rezultati obećavaju. Moramo saznati više o virusu; na primjer, još uvijek ne znamo koliko jak imunološki odgovor moramo izazvati da se učinkovito zaštitimo od infekcije', otkriva profesorica Sarah Gilbert. 'Bude li naše cjepivo učinkovito, moći ćemo ga proizvesti u velikim količinama.'

Sigurnim se, piše u časopisu The Lancet, čini i kinesko cjepivo koje također izaziva imunološki odgovor.

Sudeći prema nalazima, oba su cjepiva spremna za treću fazu ispitivanja na većem broju sudionika

Sudeći prema nalazima, oba su cjepiva spremna za treću fazu ispitivanja na većem broju sudionika

Izvor: Tetra Images / Profimedia / Autor: Tetra Images

'Ispitivanje druge faze pružilo je dodatne dokaze o sigurnosti i imunogenosti. Ovo je važan korak u procjeni ovog eksperimentalnog cjepiva u ranoj fazi', rekao je profesor Feng-Cai Zhu, najavljujući i treću fazu testiranja.

Cjepivo u ovom pokusu koristi oslabljeni humani virus prehlade, adenovirus koji lako inficira ljudske stanice, ali ne uzrokuje bolest.

U ispitivanju novog cjepiva sudjelovalo je 508 sudionika. Imunološke odgovore T-stanica ili antitijela pokazalo je 95 posto sudionika koji su primili visoku dozu cjepiva, ali i 91 posto onih koji su cijepljeni slabijim dozama. Obje doze cjepiva izazvale su značajne reakcije antitijela na živi SARS-CoV-2.

Odgovori T-stanica pronađeni u 90 posto slučajeva kod sudionika koji su primili visoke doze cjepiva i 88 posto u slučaju malih doza.

Koronavirus pod mikroskopom

Izvor: Ferrari / Profimedia / Autor: NIAID-RML

Udio sudionika koji su imali bilo kakve nuspojave, poput vrućice, umora i bolova, na mjestu ubrizgavanja bio je značajno veći kod primatelja cjepiva nego kod onih koji su primili placebo. Međutim većina nuspojava bila je blaga ili umjerena. Najčešća teška reakcija bila je groznica.

'Budući da se stariji pojedinci suočavaju s velikim rizikom od ozbiljnih bolesti, pa čak i smrti povezanih s infekcijom Covidom-19, oni su važna ciljna populacija', kaže profesor Wei Chen s Pekinškog instituta za biotehnologiju.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!