OPASNIJA OD POTRESA

Mega oluja prijeti Kaliforniji razaranjem

  • Autor: NJD
  • Zadnja izmjena 19.01.2011 17:44
  • Objavljeno 19.01.2011 u 15:37
Kalifornija mega oluja

Kalifornija mega oluja

Izvor: Screenshot / Autor: USGS

Predostrožnosti radi, američki su znanstvenici predstavili hipotetski, ali realan scenarij u kojem bi Kaliforniju mogla zadesiti golema oluja koja bi preplavila njezine obale i uzrokovala štete veće od 400 milijardi dolara

U.S. Geological Survey (USGS) izviješće je predstavio na konferenciji ARkStorm u Sacramentu 13. i 14. siječnja. Na projektu je pune dvije godine radilo više od stotinu stručnjaka, a vladine agencije pozvale su dioničare i poslovne ljude da na temelju rezultata poduzmu odgovarajuće mjere.

'Scenarij je dobra slika onoga što bi se moglo dogoditi društvenim i gospodarskim sustavima Kalifornije', rekla je voditeljica projekta Lucy Jones.

'Mislimo da se takve stvari događaju jednom u 100 ili 200 godina što ih stavlja u istu kategoriju s velikim potresima u rasjedu San Andreas. ARkStorm zapravo predstavlja znanstveno uvjerljivu kombinaciju dviju povijesnih oluja iz siječnja 1969. i iz veljače 1986. Ovaj model nije neki ekstrem ekstrema', rekla je Jonas.

Znanstvenica ističe da bi najveće štete u olujnom scenariju mogle izazvati poplave koje bi potopile oko 25 posto kuća u Kaliforniji.

'Sada je vrijeme da nešto poduzmemo prije nego što se razaranja dogode', rekla je Marcia McNutt, direktorica USGS-a. 'Ovo je primjer koji pokazuje kako znanost može pomoći u izgradnji sigurnijih zajednica.'

Model predviđa da bi oluja mogla izazvati evakuaciju oko milijun i pol ljudi, preopteretiti sustave zaštite od poplave te prouzročiti štete zbog prekida poslovnih aktivnosti od oko 325 milijardi dolara koje bi trebalo pridodati štetama na nekretninama.

 

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!