PRVI U SVIJETU

Želite investirati u tvrtku Mate Rimca? Javite se, traži pet milijuna eura

  • Autor: Miroslav Wranka
  • Zadnja izmjena 23.09.2019 12:57
  • Objavljeno 23.09.2019 u 12:13
Mate Rimac predstavlja Greyp G6

Mate Rimac predstavlja Greyp G6

Izvor: Greyp / Autor: Greyp

Minimalni prag za ulaganje putem platforme čiji je Greyp prvi korisnik iznosi sto eura. Digitalni tokeni hrvatske tvrtke bit će investitorima dostupni do 23. listopada

Hrvatska tvrtka Greyp, nastala prije šest godina izdvajanjem iz Rimac Automobila, kreće u - kako tvrde - prvu svjetsku javnu ponudu u obliku digitalnog tokena u potpuno reguliranoj javnoj ponudi.

Osim velikim bit će dostupna i malim investitorima, koji ne moraju biti akreditirani i mogu uložiti minimalno sto eura.

AUTO SHOW

Frankfurt ipak nije razočarao: Pogledajte nove električne zvijezde i adute posrnulih divova

Pogledaj galeriju
18

U Greypu se nadaju na ovaj način prikupiti pet milijuna eura za daljnji razvoj. Investitori koji sudjeluju u ovoj javnoj ponudi postat će vlasnici udjela u Greypu s glasačkim pravima poput uobičajenih dioničarskih, što uključuje i isplatu dividende.

Za prodaju udjela koristit će platformu tvrtke Neufund koja je ishodila pravno odobrenje od agencije Financial Monetary Authority u Lihtenštajnu. Greyp je prva tvrtka koja koristi ovu platformu.

Javna ponuda digitalnih tokena započinje 23. rujna u podne, a trajat će 30 dana.

Kako piše Točka na i, jedan token vrijedi 0,16187 eura, a milijun tokena predstavlja jednu dionicu. To znači da je raspoloživo 30 dionica po cijeni od 161.870 eura, a minimalno ulaganje iznosi 100 eura.

Osim u eurima, ulagači će moći tokene plaćati i u kriptovaluti ether, u kojoj će se isplaćivati i dividenda. Planirate li se upustiti u ulaganje, nemojte smetnuti s uma kako vrijednost ulaganja i prinos (dividenda) ovise i o visoko volatilnoj kriptovaluti.

Greyp Bikes proizvodi električne bicikle. Ima 68 zaposlenih. Na čelu joj je Mate Rimac. Dosad je privukla ulaganja od grupacija Porsche Engineering i Camel, dok su partneri tvrtke su T-Mobile i zaklada Energy Web.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!