TEHNO RECENZIJA

LG G3 je laserski precizan mobitel

28.10.2014 u 10:11

Bionic
Reading

U sjeni Applea i Samsunga, LG je izdao smartphone koji su mnogi specijalizirani mediji već proglasili najboljim na svijetu. Je li G3 stvarno bolji čak i od iPhonea 6 Pro?

Za razliku od Samsunga, čiji je put do trona mobilnog tržišta bio prilično pravocrtan, LG je znao lutati. Da je bio malo spretniji i dalekovidniji, ostao bi zapamćen kao proizvođač prvog modernog smartphonea s touchscreenom - ali preduhitrio ga je Steve Jobs. Naime, LG je prvi počeo proizvoditi svoj mobitel Prada s touchscreenom, ali smatrao ga je eksperimentom za 'modne mačke' pa se nije brinuo što je Apple brže-bolje organizirao tiskovnu konferenciju kako bi svijetu prije LG-a predstavio 'prvi mobitel bez tipaka'. Tako je predstavljen iPhone...

LG se zatim uglavnom usredotočio na jeftinije mobitele održavajući se među najvećih pet proizvođača, ali uz skroman profit. U fokus zaljubljenika u mobilne tehnologije naglo se vratio preklani, kad ga je Google odabrao za partnera u proizvodnji 'pokaznog' Android mobitela - Nexusa. Mnoge je iznenadilo što Google nije odabrao Samsung ili HTC koji su uživali puno veći ugled, a niti Motorolu koja je tada bila u vlasništvu Googlea - ali kada je izašao LG-ov Nexus 4, pokazao se kao pun pogodak: tako dobro pogođen mobitel da ni danas, nakon pune dvije godine, još nije dobio nasljednika.

Na osnovi Nexusa 4 LG je lani izdao vlastiti model G2 koji se pokazao kao 'dark horse', favorit iz sjene koji je po mnogočemu potukao razvikanije (i skuplje) Android prvake kao što su Samsung Galaxy S4 i HTC One. LG G2 je proglašen za mobitel godine u nekoliko uglednih specijaliziranih medija, a britanski časopis Stuff dodijelio mu je nagradu Gadget of the Year - ispred svih ostalih Android teškaša, ali i iPhonea 5S - koji se nije pokazao toliko uzbudljiv kao LG-ovo iznenađenje.

G2 je zaista neobičan mobitel jer nije slijedio formulu Samsunga, HTC-a i Sony: proizvesti po svaku cijenu jači, brži i moćniji uređaj. Umjesto toga, LG je ponudio uravnoteženiji uređaj. Hardverska specifikacija mu je za nijansu slabija od rivala - ali to je malo koga zasmetalo: u praksi se razlika ne osjeća jer se sve odvija trenutačno, baš kao i kod rivala, ali je zato i te kako uočljiva razlika u trajanju baterije: G2 će, za razliku od baš svih svojih konkurenata, uvijek izdržati i najdulji radni dan, ili tri-četiri dana umjerenije upotrebe - premda ima ogroman Full HD ekran. Slično tome, LG-ov mobitel nije prekrcan softverom i ekscentričnim mogućnostima tipa 'mahni rukom ovako i desit će se ovo', ali onih nekoliko jedinstvenih mogućnosti koje nudi zaista su korisne i - zaista rade, što se za konkurenciju ne bi moglo uvijek reći. Nije naškodilo ni to što je G2 bio osjetno jeftiniji od konkurenata, ali najvažnije je to što je imao neke stvari kao nitko drugi.

U uvodu smo spomenuli 'prvi mobitel bez tipaka' - eto, to je LG G2. Sprijeda, s boka - jednog i drugog, odozgora, odozdo - nigdje nijedne tipke. Naravno, ipak ih ima, ali straga, na leđima. Ispod objektiva kamera su tri tipke: jedna za uključivanje/isključivanje i dvije za podešavanje glasnoće. Originalno? Svakako. Korisno? Začudo, da. Vrlo brzo ćete se naviknuti da se zaslon može uključiti dvostrukim klikom (double-tap) po ekranu, kao da želite pokucati na njega - možda to zvuči neobično, ali kad se naviknete, shvatit ćete da to štedi vrijeme: lakše je i brže nego posezanje za tipkom sa strane ili na gornjoj strani mobitela. To je toliko dobar trik da su ga kopirali Sony (u Z3) i neki kineski proizvođači, a čak je i Apple odustao od paljenja mobitela tipkom sa strane.

Zašto smo toliki prostor posvetili lanjskom G2, kad je ovaj tekst posvećen G3? Zato što novi model slijedi istu filozofiju i krase ga iste prednosti: G3 je mobitel koji želi biti vrlo uravnotežen, premda nudi nekoliko originalnih i jedinstvenih prednosti. Naravno da ni on nema nijednu tipku sprijeda, ali LG je u međuvremenu usavršio prednosti takvog dizajna: shvatio je da, ako nemate nijednu tipku na rubovima, možete izbaciti sve te ravne plohe na bokovima i umjesto toga napraviti zaobljeniji telefon koji će udobnije ležati u rukama. Cijela je stražnja ploha toga mobitela zaobljena od ruba do ruba, a to je omogućilo pomirivanje suprotnosti koje su se do tada činile nepomirljivima. Govorimo o dvije stvari: prvo, zahvaljujući toj zaobljenosti G3 udobnije leži u ruci nego što biste očekivali od uređaja s ovako ogromnim ekranom. (Ako imate priliku, i sami se možete uvjeriti u to: primite li u ruke iPhone 6 Plus, koji ima identično velik ekran, vidjet ćete da ga je teže držati u ruci nego G3, ponajviše zato što ima ravne plohe na bokovima.) Drugo, stražnja ploha G3 je ustvari poklopac od baterije koji se može maknuti pa se baterija može zamijeniti (i može se ubaciti microSD kartica).

Pitate li vlasnike G2, većina će vam reći da je to golema prednost jer tom su mobitelu najviše zamjerali fiksnu bateriju i memoriju. S druge strane, neće se svi složiti s time da je plastika prednost. Jest da je mobitel u pretežito plastičnom kućištu lakši, jeftiniji i proširiviji (za usporedbu, HTC One i iPhone 6 (Plus) imaju metalno kućište zbog kojeg su teži od G3, baterija im nije zamjenjiva i nemaju microSD utor), ali neće svi pozdraviti taj izbor jer metalni su mobiteli nedvojbeno izdržljiviji i robusniji. Dakako, G3 ima unutrašnji metalni okvir koji mu daje čvrstoću, a plastika mu je toliko čvrsta i izdržljiva da ju je teško razlikovati od metala.

Ako vas ovaj opis dizajnerske filozofije koja počiva na plastici podsjeća na Samsung - u krivu ste. Da, i LG-ov je mobitel relativno neugledan; za razliku od primjerice Sonjyevih vrhunskih modela, nećete ga smjesta uočiti u gomili, ali za razliku od Samsunga, nije posve običan. Razlikovni je faktor G3 u izuzetno tankom okviru oko ekrana. Taj je detalj zapravo vrlo atraktivan, čak i prestižan, ali kao i manje-više sve kod ovog mobitela, ima svoj praktičan razlog: naime, ta je vitka linija još jedan razlog zašto mobitel s tolikim ekranom ipak nije toliko nezgrapan u ruci kako bismo očekivali.

LG G3 je najavljen početkom ove godine i gotovo odmah je odnio jednu prestižnu nagradu: Best of CES, a međuvremenu se okitio i dizajnerskom nagradom RedDot te još prestižnijom nagradom EISA za mobitel godine. Na tržište je stigao nakon flagshipa glavnog konkurenta, Samsungovog Galaxyja S5, uz ponešto slabije tehničke karakteristike, ali ne suštinski (vrlo slično kao G2 u odnosu na S4 lani); čak se, s obzirom na kašnjenje, mogao pohvaliti s par jedinstvenih prednosti.

Najuočljivija među njima je QHD ekran. G3 je prvi mobitel na svijetu čija je razlučivost veća od Full HD-a (za usporedbu, Full HD je ona razlučivost koju imate na svom televizoru, osim ako imate jeftiniji model. A kad gledate TV program, njegova je razlučivost ravno pet puta manja od Full HD-a - dakle, dvadeset puta manja nego na G3!) Već sama najava QHD ekrana potaknula je žučne rasprave mobilnih entuzijasta. Jasno je da LG ovim mobitelom postavlja nove standarde ekrana mobitela (koje nije uspio nadmašiti ni Apple: kasnije predstavljeni iPhone 6 Plus ima 'obični' Full HD na zaslonu iste veličine) a to pokazuje i matematika: jasno je da slika koja se sastoji od 1.440*2.560 točkica mora biti oštrija od one koja je sastavljena od 'samo' 1.080*1.920. S druge strane, to je potaknulo zabrinutost: hoće li procesor biti dovoljno jak da pogoni takav ekran, hoće li baterija moći pratiti takvog 'potrošača' i - treba li to kome uopće?

Ovo posljednje pitanje smatramo više filozofskim nego praktičnim pa ćemo odgovor preskočiti i radije se baciti na prva dva. Zapravo, s čipovima nema problema: teško da ćete ikad osjetiti da bilo koji zadatak G3 ne izvršava trenutačno. A baterija? Tu već nije tako lako odgovoriti pozitivno. Naime, LG je u ovaj mobitel ugradio bateriju od čak 3.000 mAh (pogađate, ona na iPhone 6 Plusu nije ni izdaleka tako jaka) pa je dobar vijest da G3 ima iznadprosječnu bateriju. Ali ako ste probali G2, i razmazili se njegovom debelo iznadprosječnom baterijom, možda vam to neće biti dovoljno: možda bi bili sretniji da G3 nema ekran nenadmašne QHD razlučivosti, ali da ga možete puniti dvaput tjedno.

Jedan od razloga zbog kojeg G3 ima QHD ekran je taj što na njemu možete prikazati fotografije i videozapise snimljene njegovom kamerom u njihovoj punoj raskoši. Ekran je nedvojbeno sjajan, ali rekli bismo da je glavna prednost G3 ipak - kamera (pojedinačna prednost, sveukupno uzevši glavna prednost mu je ipak uravnoteženost - činjenica da nema velike mane). Zašto kamera? Zbog nekoliko 'sitnica' koje, u ukupnom zbroju, čine G3 boljim fotomobitelom od 'specijaliziranih' modela koje kameru ističu kao glavnu prednost.

Pored QHD-a, G3 ima još jednu visokotehnološku 'premijeru': fokusiranje laserom. Ono funkcionira tako da snimi objekte prije 'okidanja', izmjeri koliko su udaljeni i u djeliću sekunde prije nego što ćete snimiti scenu 'zna' što treba izoštriti. Posljedica toga je ta da će lica najčešće biti oštra, a pozadina mutnija - kao na 'pravim' fotografijama, nastalim na SLR fotoaparatima koji imaju mogućnost 'dubinske oštrine', gdje se vidi koliko je što na slici bilo udaljeno od objektiva - trik koji na G3 rješava laser.

Uz taj laser, sučelje kamere na G3 ima jedan način rada koji prije nije bilo moguće izvesti na mobitelu: naime, cijeli ekran može zauzimati slika i da bi 'okinuli' dovoljno je kliknuti prstom na točku na sceni koja vam je najzanimljivija. Naravno, postoji i 'standardni' način snimanja u kojem 'okidate' pritiskom na virtualnu tipku - 'okidač' - a postoje i 'ručne' postavke snimanja, ali nama se dopalo ovo najjednostavnije. Uz njega odlično ide još jedna originalna mogućnost: dugim pritiskom na tipku za stišavanje zvuka (donja od tri jedine tipke uređaje - one sa stražnje strane) može se pokrenuti kamera dok je mobitel zaključan.

Kamera zna još nekoliko 'trikova' - nećemo ih sve nabrajati, ali jedan moramo jer nam se (opet!) dopalo kako se jednostavno koristi. Način rada burst, u kojem rapidnim 'okidanjem' u par sekundi možete snimiti cijelu seriju fotki aktivira se tako da pritisnete spomenuti 'okidač' i ne puštate. Kad ga pustite, G3 će smjesta izdvojiti najuspjeliju fotografiju, a čak i ako pogriješi (a ne griješi) u toj 'bateriji' slika lako ćete pronaći onu savršenu - nema šanse da ste promašili onaj pravi trenutak.

Dakle, dovoljan je jedan jedini dodir za snimiti fotku, odnosno jedan produljeni da biste snimili cijelu seriju. Takva jednostavnost uporabe najbolje dolazi do izražaja u sučelju kameru, no LG-u se mora odati priznanje jer je pokušao tu filozofiju jednostavnog korištenja implementirati na sve detalje sučelja telefona. Negdje je to manje uspjelo - primjerice, Smart Notice je zamišljena kao obavijest koja će vam 'pametno' iskakati kako bi vas telefon upozorio da je zgodan čas da nešto obavite, ali to ne funkcionira baš uvijek. Primjerice, ako imate propušten poziv, G3 će vas u nekom trenutku podsjetiti da uzvratite poziv - ali mala je šansa da će to biti u pravom trenutku.

Uopće, naš je dojam da je LG u G3 malčice pretjerao u želji da, po uzoru na Samsungovu seriju Galaxy S, nakrca telefon 'smart' mogućnostima, kao što je Smart Bulletin koji na početni ekran 'pametno' stavlja stvari koje će vas baš zanimati - naravno da to ne uspijeva. Srećom, sve se te mogućnosti mogu isključiti. Među njima, naravno, ima i zgodnih i praktičnih sitnica. Gotovo sve su ispočetka isključene, pa ćete polako i postupno odlučivati sviđa li vam se ideja da se prečice do najkorisnijih alata (kalkulator, notes, kalendar i slično) nalaze u području za notifikacije; želite li koristiti dvije aplikacije istodobno na ekranu; gdje ćete postaviti soft tipke i u kojem rasporedu; hoćete li koristiti LED diode za notifikacije; hoćete li automatski pokretati štedljivi način rada kada se baterija približi kraju; hoćete li otključati ekran 'kuckanjem' ili ćete 'otkucati' šifru za otključavanje; i tako dalje, i tako dalje...

U ovom tekstu nećemo ni pokušati nabrojati sve mogućnosti ovog mobitela - čak ni one ekskluzivne, kao što je podrška za bežično punjenje (u skladu s univerzalnim standardom Qi - što znači da će i oni najjeftiniji punjači, kakve na eBayu možete naručiti za par desetaka kuna, raditi s G3 bez prilagodbe i dodatne opreme). Poanta nije u tome da ovaj mobitel može sve (premda se LG potrudio da ponudi gotovo svaku sitnicu koju već nude Samsung i ostali vodeći 'Androidaši'; iPhone 6 je unaprijed preduhitrio) nego da uz sve te silne mogućnosti bude jednostavan za uporabu. I u tome je uspio. K tome, LG G3 je izvanredan mobitel po onim 'starinskim' mjerilima: ima dugotrajnu bateriju, snažan zvučnik, nenadmašno čitljiv i dobro vidljiv ekran te uzornu ergonomiju i vrlo dobru kvalitetu izrade. Je li to dovoljno da ga proglasimo najboljim? Ako je kriterij snaga i moć - ne, ali ako vam je važnija upotrebljivost i uravnoteženost - ne treba čuditi što ga mnogi smatraju boljim od razvikanijih i moćnijih modela.

Ključne specifikacije:

• Procesor: Qualcomm Snapdragon™ 801 (četverojezgreni takta do 2,5 GHz)
• Zaslon: 5,5-inčni Quad HD IPS (2.560 x 1.440, 538 ppi)
• Memorija: 16 / 32 GB eMMC ROM s 2 / 3 GB DDR3 RAM / utor za microSD (do 128 GB)
• Kamera: glavna 13.0 MP uz OIS+ i Laser Auto Focus / prednja 2.1 MP
• Baterija: 3.000 mAh (izmjenjiva)
• Operacijski sustav: Android 4.4.2 KitKat
• Dimenzije: 146,3 x 74,6 x 8,9 mm
• Težina: 149 g
• Mreža: 4G / LTE / HSPA+ 21 Mbps (3G)
• Povezivost: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, Bluetooth Smart Ready (Apt-X), NFC, SlimPort, A-GPS/Glonass, USB 2.0
• Boje: crna, bijela, zlatna
• Ostalo: Smart Keyboard, Smart Notice, Knock CodeTM, Guest Mode itd.