POTRESI I CUNAMIJI

Koliko je opasno Jadransko more?

24.01.2012 u 12:31

Bionic
Reading

Skupina geofizičara iz Njemačke, Hrvatske, Albanije, Italije i Crne Gore pokrenula je ovih dana prvo temeljito istraživanje litosfere ispod južnog dijela Jadranskog mora kojem je cilj procijeniti opasnosti od prirodnih katastrofa u regiji

Jedan od najsnažnijih potresa u Europi, momentne magnitude 7,1, dogodio se 1979. nedaleko od obala Crne Gore. Jadransko more je uglavnom vrlo aktivno seizmičko područje u kojem se sudara nekoliko tektonskih ploča. Međutim, geometrija litosfernih ploča pod njim još uvijek nije dovoljno poznata. Ne zna im se čak ni točan broj. Na temelju teleseizmičkih i satelitskih podataka pretpostavlja se da postoje barem dvije, no ostalo je nejasno.

'Ni danas nemamo točnu predodžbu o razmjerima litosferne ploče u južnoj Europi mada je to znanje ključno za procjenu opasnosti od prirodnih katastrofa kao što su potresi i cunamiji', rekla je Heidrun Kopp iz GEOMAR | Helmholtz Centra za oceanska istraživanja u Kielu u Njemačkoj.

Zemljin plašt sastoji se od dva sloja: vanjskog koji se naziva litosfera i unutrašnjeg koji se zove astenosfera. Litosfera je razlomljena u tzv. litosferne, odnosno tektonske ploče. Postoji sedam glavnih i još mnogo manjih ploča.

Ovo je prvi put da su se stručnjaci iz spomenutih zemalja okupili da bi proveli jedan od najvećih morskih i kopnenih seizmičkih eksperimenata u Europi. Ključnu ulogu u istraživanju, koje će se odvijati od početka siječnja do početka veljače, odigrat će njemački istraživački brod RV METEOR.

'Mada se Jadransko more nalazi u samom srcu Europe, premalo znamo o njegovoj tektonskoj strukturi. Nadamo se da ćemo uz pomoć ovih amfibijskih mjerenja u moru i na kopnu u više država saznati nešto više. To će nam pomoći da poboljšamo procjene opasnosti za okolne zemlje', rekla je voditeljica istraživanja, profesorica Kopp.