BITKA TITANA

Koji li je bolji: Samsung Galaxy Note10+ ili Galaxy S10+

27.08.2019 u 12:10

Bionic
Reading

Premda se radi o dva uređaja koji su izašli u različitim vremenskim razdobljima, glavni fokus i ovog će puta biti performase ono najbitnije pitanje - koliko dobijamo za svoj novac

Ako ste ljubitelj Android operativnog sustava, a jako vam se sviđaju prostrani ekrani zaobljenih rubova, vjerojatno već neko vrijeme gledate u Samsungove perjanice (ili ste već vlasnik jedne od njih). Dva najbolja telefona u njihovoj ponudi, Samsung Galaxy Note10+ i Samsung Galaxy S10+, definitivno spadaju u dobar izbor ako kupujete nov uređaj - no pitanje je kojeg izabrati.

Performanse, punjenje i baterija

Što se procesora tiče, oba uređaja imaju potpuno istu stvar - pogoni ih moćni Qualcommov SnapDragon 855. Note 10+ također dolazi s 12 GB memorije, uzeli mi model od 256 GB ili 512 GB. S10+, odnosno njegove verzije od 128 GB i 512 GB dolaze sa 8 GB RAM-a, dok verzija od 1 TB dolazi sa 12 GB. Ako ste najžešći korisnik multitaskinga na planeti, 12 GB u odnosu na 8 GB će vam činiti razliku. U praksi, doduše, oba su telefona brza i razlika u performansama je nezamjetna.

  • +9
Samsung Galaxy Note 10 prezentacija Izvor: Društvene mreže / Autor: Samsung

Što se baterije tiče, Note10+ dolazi sa nešto jačom - 4300 mAh, no to je uglavnom uzrokovano većim ekranom koji troši više struje. S10+ dolazi sa baterijom od 4100 mAh, što možda izgleda manje, no u praksi je više-manje isto. Prema testiranju objavljenom na Digital Trendsima, S10+ čak traje dulje od Notea - makar se radi o svega 10 minuta razlike. Razlog zbog kojeg je Note S10+ bolji od S10+ je brzi punjač - Galaxy Note stiže s punjačem od 25 W, dok se uz Galaxy S10+ dobija onaj od 15 W. Oba se daju puniti bežično te mogu puniti druge uređaje poput Galaxy Budsa.

Izdržljivost i izgled

Što se izgleda tiče, oba uređaja su vrlo slična. Ono što ih razlikuje su malo zaobljeniji kutevi na Galaxyju S10, položaj stražnje kamere i mjesto izreza na prednjem panelu. Oba uređaja stižu u hrpi boja, no ako nas pitate, Note 10+ se zbog efekta preljevanja isplati vidjeti uživo. Oba uređaja su užasno krhki, tako da se kupnja zaštitne maskice preporuča od prvog dana posjedovanja. Ako vam ijedan uređaj klizne u vodu - ne brinite. Oba imaju certifikat IP68, što znači da ih se može uroniti pod vodu bez ikakvih posljedica. S10+ je nešto manji i lakše ga je nositi, dok je Note10+ prilično velik (možda čak i prevelik za neke).

Kamere

Kamere su, očekivano - vrlo slične, makar Note S10+ ima dvije dosta bitne prednosti kod glavne kamere. Telefoto objektiv ima širu aperturu napravljenu za bolje snimanje u uvjetima slabnog svjetla, kao i četvrti objektiv za očitavanje dubine, najčešće korišten za lijepe portrete i Live Focus videe. Uglavnom, neke fotografije su bolje na Noteu 10+, no iskreno - prednost nije toliko velika koliko se na prvi pogled čini. Samsung je u Note10+ ubacio i novi mikrofon koji omogućava zumiranje na audio pri snimanju videa. Što se frontalnih kamera tiče, S10+ je bolji zahvaljujući uparenim objektivima od 10 MP i 8 MP. Obožavatelji selfija će upravo zato više voljeti S10+, dok će fotografije snimljene u mraku bolje izgledati na Noteu10+. Ukratko - Samsung Galaxy Note10+ je u ovom polju za nijansu bolji.

  • +8
Samsung Galaxy S10+ Unboxing i slike uređaja Izvor: tportal.hr / Autor: Damir Rukavina

Specijalne značajke

Oba uređaja dolaze s hrpom značajki poput naprednog softvera za kamere, Bixbyjem i DeX modom, no ono što Note10+ čini posebnim je S Pen. Magična olovka ne samo da služi za švrljanje bilješki, skiciranje ili šaranje po virtualnim licima prijatelja u proširenoj stvarnosti, već ima i značajke povezane sa Microsoftovim sučeljem za stolna računala s Windowsima 10, premda će ta nadogradnja doći u obliku softverske zakrpe kasnije ove godine.

Cijena i konačni izbor

Oba uređaja kreću leže u istom cjenovnom razredu, s time da Note10+ košta malo više u svakoj kategoriji (8499 kuna u usporedbi sa 7.699 kuna za startni model). Galaxy Note10+ je upravo zbog količine značajki ugrabio pobjedu od Galaxyja S10+. Valja napomenuti da je nedavno izašli skuplji uređaj prije svega napravljen za ljude koji će znati iskoristiti prednosti S Pena te kojima je jako bitna veća brzina punjenja. Također valja naglasiti da se radi o vrlo velikom uređaju koji neće oduševiti vlasnike manjih ruku, što znači da ako zbog jednog ili drugog razloga volite manje smartfone - definitivno bacite pogled na Galaxy S10+ prije nego što se zaletite po svoj novi Note10+.