SVEMIRSKE AMBICIJE

Kina objavila prve fotografije svemirske stanice Tiangong

30.11.2023 u 12:25

Bionic
Reading

ISS više nije jedina stanica u orbiti. Kina planira proširiti Tiangong s objekta od tri modula u obliku slova T na objekt od šest modula u obliku križa.

Kina je podijelila niz slika na kojima se po prvi put može vidjeti cijela svemirska stanica Tiangong.

Fotografije koje je ovaj tjedan objavila Kineska svemirska agencija s ljudskom posadom (CMSA), slike je s nekoliko stotina metara iznad strukture snimila posada Shenzhou 16 dok su napuštali postaju prije povratka na Zemlju krajem prošlog mjeseca.

Fotografije prikazuju jezgru Tianhe modula u sredini i dva laboratorijska modula - Mengtian i Wentian - sa svake strane. Također se može vidjeti svemirska letjelica Shenzhou 17 i teretni brod Tianzhou 6 koji su trenutno spojeni s osnovnim modulom.

Brojni tamni pravokutnici su solarni kolektori koji pomažu u napajanju 90 tona teškog Tiangonga. Tiangong znači 'Nebeska palača'. Struktura jako podsjeća na Međunarodnu svemirsku postaju (ISS), iako je potonja znatno veća i teža.

To bi se, međutim, moglo promijeniti, jer prema South China Morning Postu, Kina planira proširiti Tiangong s objekta od tri modula u obliku slova T na objekt od šest modula u obliku križa.

Prvi modul postaje Tiangong u svemir je poslan u travnju 2021. Od tada je Kina izvela nekoliko dodatnih lansiranja kako bi ga postupno izgradila. Kruži na oko 370 km iznad Zemlje, nešto niže od ISS-a, koji se nalazi oko 402 km iznad našeg planeta, izvještava Digital Trends.

I baš kao i astronauti i kozmonauti na ISS-u, kineski taikonauti koji borave u postaji Tiangong provode velik dio svog vremena provodeći znanstvena istraživanja u uvjetima mikrogravitacije. Tiangong je dio širih kineskih svemirskih ambicija koje uključuju plan iskrcavanja astronauta na Mjesec prije 2030. Kina je dosad uspješno poslala rover na Mars i donijela uzorak lunarnog našeg najbližeg susjeda.

NASA i njezini partneri planiraju rastaviti zastarjeli ISS 2031., a ako do tada ne dobije privatno financiranu zamjenu u orbiti, kinesko postrojenje postat će jedina postaja sa stalnom posadom.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal ovdje i kliknite 'Prati'.