SMETNJE U PRIJENOSU

NASA je izgubila kontakt sa svojim robotima na Marsu, a razlog je - Sunce

13.11.2023 u 09:19

Bionic
Reading

Svemirska agencija čeka završetak solarne konjunkcije, pojave tijekom koje su Zemlja i Mars na suprotnim stranama Sunca

NASA-ini roboti za istraživanje Marsa neće se moći javiti kući sljedeća dva tjedna, a razlog je Sunce, odnosno prirodni fenomen koji otežava normalnu komunikaciju, izvještava Engadget.

Zemlja i Mars su došli u položaj u kojem se nalaze na suprotnim stranama Sunca, u poravnanju poznatom kao solarna konjukcija. NASA kaže da je tijekom tog razdoblja vrlo riskantno slati naredbe robotima na Marsu zato jer bi moglo doći do smetnji u prijenosu i samim time - štete.

Kako bi spriječili ovaj problem, stručnjaci izh NASA-e su odlučili - čekati. Stanka je započela u subotu i trajat će sve do 25. studenog. Marsova solarna konjukcija događa se svake dvije godine. Dok će roveri moći slati osnovne informacije o radnom stanju, njihova će komunikacija u cijelosti stati kad Sunce potpuno zakloni Mars.

Pojava će zadesiti rovere Perseverance i Curiosity, helipkopter Ingenuity, Mars Reconnaisance orbiter te MAVEN. Njihovi ugrađeni instrumenti će, naravno, nastaviti prikupljati podatke, no te se informacije neće slati na Zemlju sve do kraja solarne konjukcije.