KOZMIČKA KOMUNIKACIJA

NASA primila poruku poslanu laserom sa 16 milijuna kilometara udaljenosti od Zemlje

27.11.2023 u 10:44

Bionic
Reading

Instrument koji putuje na letjelici Psyche uspješno je ostvario komunikaciju sa zemaljskim teleskopom s udaljenosti 40 puta veće od one između Mjeseca i Zemlje. To je prvi put da su optičke komunikacije uspješno poslane na toliku udaljenost

NASA je službeno objavila uspješno odrađenu demonstraciju laserske komunikacije nakon što je zaprimila poruku sonde udaljene 16 milijuna kilometara od zemlje.

Inovativni pokus na svemirskoj letjelici Psyche tehnološka je demonstracija koja će agenciji omogućiti pogled u duboki svemir, te posredno i nova otkrića o podrijetlu svemira.

Podsjetimo, Psyche, lansiran sredinom listopada, trenutno je na putu da izbliza snimi metalni asteroid među orbitama Marsa i Jupitera. Letjelica će provesti šest mjeseci putujući oko 3,6 milijarde kilometara ne bi li stigla do svemirskog tijela koje kruži u drugom dijelu našeg glavnog polja asteroida.

Na sondi se pored nužne opreme za istraživanje asteroida nalazi eksperimentalna optička komunikacijska oprema punog imena 'Deep Space Optical Communications technology demonstration', DSOC, koja vrši zasebnu znanstvenu misiju.

Put prema Marsu

Tehnološku demonstraciju dizajnirala je NASA kao pokušaj najudaljenije laserske komunikacije dosad. Ona za komunikaciju sa Zemljom koristi infracrveni laser koji može slati podatke brzinom 10 do 100 puta većom od tradicionalnih sustava za radio valove, koje NASA koristi za svoje druge misije. Ako se pokaže učinkovitim, eksperiment bi mogao postati temeljem za tehnologiju kojom ćemo kominicirati s kolonistima na Marsu.

DSOC je, tim rečeno, nedavno postigao ono što inžinjeri iz NASA-e nazivaju 'prvim svjetlom', odnosno prvim uspješnim slanjem i primanjem podataka. Eksperiment je poslao laser s kodiranim podacima dok je letjelica prolazila daleko iza Mjeseca - na udaljenosti od 16 milijuna kilometara od Zemlje, piše CNN.

'Postizanje ovog 'prvog svjetla' jedan je od kritičnih dostignuća DSOC-a, s ciljem ostvarivanja bržeg prijenosa podataka poput znanstvenih informacija, slika visoke rezolucije i streaminga videa, kao potpore idućem koraku čovječanstva - slanja ljudi na Mars', rekla je Trudy Kortes, direktorica tehnoloških demonstracija iz Direktorata za svemirsku tehnologiju u NASA-i.

Laseri u svemiru

Prvo svjetlo, ostvareno 14. studenoga, dogodilo se kada je laserski instrument primopredajnika za let na Psycheu primio laserski signal poslan iz Laboratorija za optički komunikacijski teleskop u NASA-inom laboratoriju u blizini Wrightwooda, Kalifornija.

'Test od 14. studenog bio je prvi koji je u potpunosti uključio zemaljska sredstva i primopredajnik za let, a operativni timovi DSOC i Psyche radili su na tome zajedno', rekla je Meera Srinivasan, voditeljica operacija za DSOC u JPL-u, smještenom u Pasadeni, u Kaliforniji. 'Bio je to ogroman izazov i imamo još puno posla, ali nakratko smo uspjeli odašiljati, primati i dekodirati neke podatke.'

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal ovdje i kliknite 'Prati'.