E-HIGIJENA

Kako očistiti tablet i smartphone?

11.02.2013 u 13:53

Bionic
Reading

Koliko puta dnevno operete ruke? A koliko često očistite svoj tablet ili smartphone? Uređaji koji su nam stalno u rukama i često uz lice bez redovitog čišćenja mogu postati pravo leglo bakterija

Kada ste posljednji put očistili i dezinficirali svoj smartphone? Ili tablet? A upravo su vam ti uređaji cijeli dan u rukama i na njima se skuplja sva masnoća, prljavština, virusi i ostala gamad.

Dovoljno je pogledati ekran uređaja koji je najviše izložen prljanju pa da ozbiljno razmislite o tome želite li ga ponovno prisloniti uz lice i javiti se na poziv.

Da biste očistili svog ljubimca, ipak treba pratiti neke smjernice.

Prije svega treba imati na umu da se uređaji s ekranom osjetljivim na dodir ne čiste papirnatim ubrusima ili drugim papirnatim maramicama jer one mogu stvoriti tanke ogrebotine na samoj površini ekrana.

Kako biste očistili ekran, najbolje je koristiti mekanu krpicu koja ne ostavlja mucice. Izvrstan su izbor krpice od mikrofibre ili one koje se koriste za čišćenje naočala

Za uklanjanje masnoće s ekrana dobre su i posebne vlažne maramice koje se koriste za čišćenje naočala jer ne stvaraju nikakve ogrebotine, a u sebi sadrže sredstvo za čišćenje.

Ukoliko se na ekranu nalazi nekakva mrlja od hrane, tekućine ili šminke, ugasite uređaj i izvadite bateriju. Komadić krpice od mikrofibre namočite običnom vodom, ocijedite i tek kad je vlažna, a ne mokra, obrišite zaslon.

Mjesto na kojem se nalazi mrlja možete malo protrljati kako bi se mrlja skinula. Posebno pazite da vlaga ne uđe u otvore poput onih za mikrofon ili zvučnik.

Ako je mrlja tvrdokornija, možete ju probati ukloniti tako da krpicu umočite u blagu otopinu vode i sapuna za pranje ruku.

Kad uklonite mrlju, obrišite uređaj suhom krpicom i vratite bateriju u njega.

Nikad nemojte koristiti sredstva za pranje stakla ili alkohol za čišćenje ekrana jer oni mogu oštetiti posebne premaze koje imaju pojedini uređaji kako bi se izbjegla refleksija na ekranima.

Ako vam uređaj slučajno upadne u vodu ili se jako smoči, što prije ga isključite i izvadite bateriju kako bi se spriječio kvar.

Nikad nemojte koristiti sušilo za kosu ili neki drugi izvor topline za sušenje.

Radije, koliko možete, obrišite uređaj suhom krpicom od mikrofibre i ostavite da se osuši na zraku.

Ukoliko u stanu imate nekoliko vrećica silika gela (one male vrećice koje obično dolaze u kutijama s cipelama), stavite ih uz uređaj i ostavite preko noći. Upit će suvišnu vlagu.

Alternativna je metoda staviti uređaj u posudu punu nekuhane suhe riže i ostaviti preko noći. Riža će upiti vlagu iz uređaja bez negativnih posljedica.