SIGURNOSNE GLAVOBOLJE

Kako da vas dvostupanjska autentifikacija ne blokira

16.10.2013 u 07:00

Bionic
Reading

Dvostupanjska autentifikacija može izazvati velike probleme ukoliko izgubite uređaj kojim je obavljate. Da biste to izbjegli, morat ćete poduzeti određene mjere

Sve više internetskih servisa pokušava ojačati zaštitu svojih korisnika uvođenjem dvostupanjske autentifikacije. No koliko god autentifikacija, koja uz upisivanje lozinke traži i upisivanje posebnog koda koji se najčešće šalje na mobilni telefon, bila dobra, toliko može i zadavati glavobolje ukoliko promijenite ili izgubite mobilni telefon.

Svaki servis ima svoju proceduru za 'otključavanje' autentifikacije i morat ćete proučiti te odabrati koji bi vam odgovarao, ali neke su stvari kod svih iste.

HowToGeek podsjeća na nekoliko koraka koji će biti dovoljni da vas dvostupanjska autentifikacija ne blokira.

Isprintajte i spremite svoje rezervne kodove

Većina servisa nudi korisnicima izradu rezervnih kodova koje mogu iskoristiti kada žele pristupiti svom računu, a nemaju mobilni uređaj kojim inače autentificiraju pristup.

Sustav će vam ponuditi kodove već prilikom samog uključivanja dvostupanjske autentifikacije pa nije loše isprintati ponuđene kodove i spremiti ih na sigurno.

U većini servisa kodovi vrijede samo jednom da netko neovlašten ne bi mogao ostvariti pristup vašem računu ukoliko ih pronađe. Ako vam se dogodi da iskoristite sve rezervne kodove, uvijek možete zatražiti nove.

No imajte na umu da uvijek možete imati samo jedan set rezervnih kodova koji funkcionira pa zatražite nove tek kad zaista iskoristite stare.

Provjerite je li povezan pravi uređaj

Obično se kao autentifikator koristi mobilni telefon. No da biste izbjegli neugodnu situaciju u kojoj taj uređaj nije pored vas, a treba vam autentifikacijski kod, nije naodmet dodati i rezervni broj mobilnog uređaja ako ga imate.

Također, ako mijenjate broj telefona, promijenite podatke i na stranici za autentifikaciju da vaši kodovi ne bi počeli stizati nekome drugome.

Osim uređaja, za oporavak autentificiranog računa u nekim servisima možete iskoristiti i e-mail. No vodite računa o tome da e-mail adresa koju prijavljujete kao rezervnu zaista bude aktivna kako vam se ne bi dogodilo da u trenutku kad vam zatreba oporavak računa otkrijete da ste zbog neaktivnosti izgubili e-mail adresu koja vam treba.

Provjerite svoje podatke za kontakt

Prilikom registracije za bilo koji servis vjerojatno ste upisivali svoje ime i prezime, datum rođenja, adresu i sigurnosno pitanje. Provjerite jesu li ti podaci i dalje točni.

U nekim slučajevima morat ćete odgovoriti na pitanje vezano uz te podatke, a ne bi bilo zgodno da se vaš odgovor razlikuje od onoga što ste ranije upisali.

Pohranite rezervne kodove na sigurno

Dvostupanjska autentifikacija funkcionira samo ako nitko nema pristup vašim autentifikacijskim kodovima ili uređajima. Stoga nije naodmet, kad ih ne planirate koristiti, pohraniti kodove na sigurno.

Ili ih isprintajte i papir doslovno pohranite u sef ili pak njihovu digitalnu inačicu pohranite na nekom od servisa do kojeg možete doći bilo kad i s bilo kojeg uređaja. I naravno, zaštitite kodove lozinkom ili enkripcijom.