ASTRONOMIJA

Jupiterov mjesec Europa prekriven je - kuhinjskom solju?

13.06.2019 u 12:26

Bionic
Reading

Postoji šansa da su oceani ispod ledene površine četvrtog najvećeg Jupiterovog mjeseca vrlo slični onima na Zemlji

Četvrti najveći Jupiterov mjesec Europa ispod zaleđene površine skriva slani i tekući ocean, pruživši nam nadu da u njemu zbilja ima života. Nova studija pokazala je da se sol Europe ne nalazi samo pod površinom, već i na površini. Štoviše, riječ je o ni manje ni više nego kuhinjskoj soli - natrijevom kloridu koji pod utjecajem Jupiterove radijacije mijenja boju u narančasto žutu.

Novo otkriće objavljeno je u Science Advances, a autori su znanstvenici iz Caltecha i NASA-inog JPL-a. Europine žute mrlje otkrili su Voyager i Galileo još prije nekoliko desetljeća, no nitko nije znao njihov točni sastav.

Još zanimljiviji dio priče je što je ona potpuno izložena te ju nismo mogli prepoznati godinama - samo zato jer ju nismo aktivno pokušavali pronaći. 'Natrijev klorid je kao nevidljiva tinta Europine površine' rekao je NASA-in Kevin Hand te nastavio: 'Prije zračenja je nevidljiva, a nakon zračenja dobije boju i shvatite da je ima posvuda.'

ASTRONOMIJA

Letjelica Juno je potvrdila: Jupiter je puno čudniji nego što smo ikad sanjali

Pogledaj galeriju

Znanstvenici su do otkrića došli ozračivanjem kuhinjske soli u uvjetima sličnima kao na površini Europe. Otkrili su da bijela sol mijenja boju u nijansu žute koju je među ostalim otkrio NASA-in Galileo između 1995. i 2003. Kako bi ovo potvrdili, okrenuli su Hubbleov svemirski teleskop prema Europi u nadi potvde da je žuta tvar na površini zbilja iste boje kao ozračena sol. Bez da duljimo, recimo da je sada službeno - Europa je prekrivena kuhinjskom solju.

Ovo otkriće znanstvenicima će dati jako dobar uvid u kemijski sastav podzemnog oceana. Ako natrjev klorid dolazi iz same Europe, to znači da mjesečev ocean puno više sliči Zemljinom. Znanstvenici, dosuše, s opravdanom dozom sumnje naglašavaju da, makar sve upućuje na to, oni još ne mogu stopostotno potvrditi da je sol na površinu zbilja sastavni dio tajnovitog oceana.

Ono u što su sigurni je da je Europa geološki aktivna - puno više nego što smo do sada mislili. Ako sami želite baciti pogled na Jupiter, ugrabite dvogled i pričekajte večer - plinoviti div je trenutno na vrlo maloj udaljenosti od Zemlje i moguće ga je vidjeti golim okom.