UPS

Još jedan gaf: Google je privatne korisničke videe slučajno poslao nasumičnim strancima

05.02.2020 u 11:38

Bionic
Reading

Kompanija se iskreno ispričala te, kao što to obično ide, obećala da se incident u budućnosti više neće ponavljati

Google je upravo priznao da je hrpu privatnih videa poslao nasumičnim primateljima. Do pomutnje je došlo tek kada su hrpe korisnika počeli prigovarati da primaju privatne videe u Google Photosima, piše The Independent. Kompanija je u službenoj izjavi objasnila da je slučajno poslala videe krivim ljudima, te se nakon cijele stvari ispričala i obećala da to više nikad neće ponoviti.

Jedna stvar koju, doduše, ne znamo je kolko je ljudi zapravo dobilo snimke nečijeg sportskog vikenda ili, pretpostavljamo, nečeg goreg - no poznato nam je koja je usluga zapravo odgovorna. Riječ je o Googleovom zakozvanom Takeout Serviceu, značajki koja korisniku omogućava skidanje arhive podataka koje su pohranili na Googleu u svrhu arhiviranja ili premještanja na drugu stranicu.

Takeout Service je služio za pružanje veće kontrole korisnicima, no ispostavilo se da videi odlaze drugim ljudima koji ga koriste. Google je u službenoj objavi naglasio da je ova greška zadesila 0.01 posto njegove korisničke baze, što možda zvuči kao malen broj sve dok ne uzmemo u obzir da Google Photos koristi više od milijardu ljudi.

'Obavještavamo sve korisnike koje je zadesila greška vezana uz eksportiranje sadržaja Google Photosa pomoću Google Takeouta između 21. i 25. studenog 2019.' pisalo je u službenom odgovoru 9to5Googleu.