RFOCUS

Ravno s MIT-a: Ova neobična tapeta može udeseterostručiti snagu prosječnog Wi-Fi signala

  • Autor: Damir Rukavina
  • Zadnja izmjena 05.02.2020 11:13
  • Objavljeno 05.02.2020 u 10:57
tportal

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Jason Dorfman/CSAIL

Sustav RFocus razvijen u MIT-ju mogao bi iz temelja promijeniti način na koji zamišljamo pametne domove

Znanstveni tim iz prestižnog tehnološkog sveučilišta u Massachusettsu razvio je pametnu površinu koja pojačava WiFi i telefonski signal tisuću posto. Sustav izgleda kao neobična zidna tapeta i služi kao svojevrsna zamjena antenama i sličnoj opremi koju koristimo u domovima i uredima. Znanstveni tim iz MIT-jevog Laboratorija za umjetnu inteligenciju i računalnu tehnologiju (CSAIL - Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory) je razvio prototip softverski kontrolirane površine koja koristi preko 3000 minijaturnih antena kako bi maksimalizirala snagu signala.

'Osnovni cilj bio nam je istražiti možemo li koristiti elemente u okolišu za usmjeravanje signala na način koji možemo kontrolirati' rekao je profesor Hari Balakrishnan u razgovoru sa The Independentom. 'Ako želite da bežični uređaji prenose signal uz minimalnu potrošnju energije i da usput taj signal bude dobar, ovo je vrlo obećavajući način na koji to možete postići.'

Tisuću antena za tisuću posto bolji signal

Ovaj novi obećavajući sustav pod imenom RFocus koristi više antena od bilo kojeg drugog komunikacijskog sustava, no kao što ste i pretpostavili, relativno je jeftin s obzirom da jedna mini-antenica košta svega par centi. Znanstveni tim je uvjeren da površine opremljene RFocusom najviše mogu doprinjeti pametnim domovima s jako slabim WiFi signalom, s obzirom da je prilično teško staviti jaki prijemnik na mali uređaj.

RFocus, doduše, nije prvi kocept pametne tapete - prije smo imali priliku susresti nekoliko rješenja koja u tapete ugrađuju stvari poput zvučnika, mikrofona i senzora. Domovi, tvornice i radna mjesta mogli bi u budućnosti koristiti kombinaciju ovih tehnologija za elegantniju integraciju u svakodnevni život, odnosno posao.

'Pametne površine nam daju tisuće antenica s kojima možemo eksperimentirati, rekao je Kyle Jamieson profesor sa sveučilišta u Princetonu. Tapeta koja koristi RFocus bit će predstavljena na USENIX-u, Simpoziju za dizajn umreženih sustava i njihovu implementaciju koji će se ovog mjeseca održati u Santa Clari u Kaliforniji.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!