RADIKALNO PREUREĐEN

Jeste li isprobali Quantum - novo superbrzo izdanje Firefoxa?

16.11.2017 u 08:28

Bionic
Reading

Mozillin web preglednik prošao je kroz najveću promjenu u zadnjih 13 godina. Evo što trebate znati o njemu

Firefox Quantum najveća je nadogradnja Mozillinog web preglednika od 2004. godine, kad se prvi put pojavio. Promjenama su zahvaćene tri četvrtine izvornog računalnog koda, odnosno oko pet milijuna linija računalnog koda.

Kako tvrde u Mozilli, novo izdanje trebalo bi biti dvostruko brže od Firefoxa 52, ali i bar podjednako brzo kao Googleov Chrome, ako ne i brže. Iduće bi godine trebao biti još dvostruko brži.

I to ne samo na nabrijanim računalima s hrpom radne memorije. U Mozilli kao referentno računalo koriste Acerov laptop srednje klase koji smatraju tipičnim za svoju korisničku bazu. 

Čišće, jednostavnije sučelje

Prvo bi vam za oko moglo zapeti redizajnirano sučelje. Na početku ćete se susresti s tražilicom i pregledom najčešće korištenih web stranica i značajkom Highlights, koja nakon nekog vremena koje provedete surfajući počinje preporučivati članke i druge sadržaje za koje procijeni kako bi vas mogli zanimati. Možete mijenjati koje će se stranice prikazivati kad pokrenete Quantum.

Dobro poznati Firefoxov logo pojednostavljen je. Uvedeni su novi tabovi četvrtastog izgleda. Dodan je izbornik s akcijama koje možete poduzeti na svakoj stranici.

Library - dio preglednika gdje ćete na jednom mjestu naći povijest pretraživanja, bookmarkove, poveznice koje ste spremili u aplikaciju Pocket (s kojom je Quantum integriran) i sinkronizirane tabove - također je redizajniran 

Stare ekstenzije neće raditi, ali...

Jedna od novih značajki je Screenshots. U Mozilli su ju testirali još prošle godine u sklopu programa Test Pilot pod imenom Page Shot. 

Umjesto tipke Print Screen na PC-u ili tipki Command, Shift i 3 na Macu možete upotrijebiti Screenshots kako biste snimili cijelu web stranicu, uključujući i ono što trenutno nije prikazano na zaslonu. Zgodno kad želite nešto nastaviti čitati u pokretu, a da pritom ne trošite mobilni internet (recimo, u autobusu ili vlaku).

Sve informacije vezane uz sigurnost su na jednom mjestu kako bi bile što preglednije i dostupnije. 

Velike promjene doživjela su i proširenja (ekstenzije) za Firefox, čiji se autori od sad pri izradi moraju pridržavati strožih pravila.  Zbog toga sva proširenja koja ste dosad koristili neće funkcionirati u Quantumu sve dok ih njihovi autori ne nadograde na novo izdanje. Mogli su to učiniti tijekom većeg dijela ove godine.

U Mozilli se nadaju kako će novim izdanjem web preglednika uspjeti povratiti dio korisnika koje su preoteli Chrome i Microsoftov Edge, ali i zadržati poziciju browsera neovisnog o velikim korporacijama. Firefox trenutno drži oko šest posto globalnog tržišta. Chrome je lider s 55, dok Appleov Safari drži oko 15 posto, piše CNET.

Firefox Quantum je dostupan za operativne sustave Windows, Mac i Linux. Uskoro bi trebala biti dostupna i nova izdanja web preglednika Firefox Focus i mobilnih aplikacija.

  • +5
Deset godina Androida - deset stvari s kojima nas je zadivio Izvor: Ostale fotografije / Autor: Pixabay